Aντιδράσεις για τις διαδηλώσεις με ανοικτό το κέντρο

Aντιδράσεις για τις διαδηλώσεις με ανοικτό το κέντρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτεί, όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το νομοθέτημα «θα βάλει τάξη στο κέντρο της  Αθήνας, ενώ οι διαδικασίες για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απολύτως διασφαλισμένες», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης (ΣΚΑΪ), υπογραμμίζοντας ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των διαδηλωτών, αλλά και να μη διαταράσσεται η ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών. Και αφού υποστήριξε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκεντρώσεις και πορείες που διοργανώνονται από τα τριτοβάθμια σωματεία, αλλά μικρές συγκεντρώσεις, όπως συγκεντρώσεις των 50 ατόμων, επισήμανε: «Ο τρόπος που θα διεξάγεται μια κινητοποίηση θα εξαρτάται από το πλάτος του δρόμου ή του πεζοδρομίου και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του επικεφαλής αστυνομικού διευθυντή και των διοργανωτών». Με αφορμή την εντονότατη κριτική που ήδη ασκείται από την αντιπολίτευση, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση για την ψήφιση του ν/σ, αλλά αν χρειαστεί, «ασυζητητί θα προχωρήσουμε και μόνοι μας».

Χθες, από την Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία: «Το καινούργιο ν/σ, που σ’ αυτήν την κρίση θα περιορίζει τις διαδηλώσεις, είναι η απάντηση του αυταρχισμού, γιατί ξέρετε τι έρχεται, ξέρετε τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν. Οσους περιορισμούς και να βάλετε, δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε τη νέα γενιά που διεκδικεί για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα, για την Παιδεία, για τις ανισότητες και για το μέλλον».

Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Το ΚΚΕ καλεί σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για να αποσυρθεί τώρα το ν/σ της κυβέρνησης της Ν.Δ., που προσπαθεί να “βάλει στον γύψο” το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι με το ν/σ “μπαίνει τάξη” στην ταλαιπωρία του λαού, εξαιτίας διαδηλώσεων “μικρών και ολιγάριθμων ομάδων”, δεν είναι παρά ένα άθλιο “προπέτασμα καπνού”». Από το ΜέΡΑ25 υποστηρίζεται ότι είναι «ένα αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό έκτρωμα χουντικής κοπής για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, μέσα από το οποίο [η κυβέρνηση] προωθεί την ποινικοποίηση των αντιδράσεων στις βάρβαρες πολιτικές της».

Εκ μέρους της πλειοψηφίας, χθες, στη Βουλή ο κ. Θ. Ρουσόπουλος σχολίασε: «Σήμερα ισχύει ένας νόμος τον οποίο είχε φέρει η χούντα. Και ερχόμαστε να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιβάλει χουντικές μεθόδους. Δηλαδή, μας αρέσει να ισχύει ο νόμος της χούντας και δεν μας αρέσει να έρθει ένας νόμος της δημοκρατίας;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή