Εκτός «λευκής λίστας» οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία

Εκτός «λευκής λίστας» οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιβεβαιώθηκε και επισήμως χθες η «λευκή λίστα» των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων με τα οποία θα ανοίξουν από σήμερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε θετική σύσταση για την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, την Ουρουγουάη, καθώς και το Βατικανό, την Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και το Μονακό. Επιπλέον, θα είναι δυνατό για τους Κινέζους να ταξιδέψουν στην Ε.Ε., όταν το Πεκίνο επιτρέψει σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στην Κίνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο

Τη σύσταση υιοθέτησαν και τα μέλη της ζώνης Σένγκεν που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν). Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να θεωρείται χώρα της Ε.Ε. λόγω της περιόδου μετάβασης του Brexit. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ωστόσο, που παραμένει προβληματική, έχει οδηγήσει σειρά κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιβάλουν περιορισμούς στις αφίξεις Βρετανών πέραν της 1ης Ιουλίου.

Οπως αναμενόταν, εκτός λίστας έμειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ρωσία. Πρόκειται για τις χώρες με τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων διεθνώς και όπου η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση. Εκτός έμεινε και το Κατάρ, που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά και η Τουρκία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Η λίστα είχε ουσιαστικά συμφωνηθεί από το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από  εξάωρη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών (την τρίτη μέσα σε πέντε μέρες). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπό την πίεση των εθνικών υγειονομικών τους αρχών, αρκετά κράτη-μέλη απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία την Παρασκευή και χρειάστηκε να φτάσουμε έως τη Δευτέρα για να επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε η αναγκαία ειδική πλειοψηφία για να υιοθετηθεί η λίστα (15 κράτη-μέλη που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της Ενωσης). Καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση της λίστας σημειώθηκαν και χθες – ενδεικτικό του πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα και πόσο δύσκολη αποδείχθηκε η επίτευξη συμβιβασμού. Σημειώνεται ότι το μέτρο δεν είναι νομικά δεσμευτικό – η τελική αρμοδιότητα για την πολιτική των συνόρων ανήκει στα κράτη-μέλη.

Η λίστα αναμένεται να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων τρίτων χωρών και άλλους παράγοντες (αμοιβαιότητα, επάρκεια αριθμού τεστ, δυνατότητες ιχνηλάτησης, μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, πολιτικές για τον έλεγχο νέων ξεσπασμάτων κ.ά.). Θα μπορούν να προστίθενται αλλά και να αφαιρούνται χώρες από αυτήν. Αν η κατάσταση σε μία χώρα που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα «επιδεινωθεί γρήγορα, θα πρέπει να εφαρμόζεται ταχεία διαδικασία λήψης αποφάσεων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση, για τις χώρες που εξακολουθεί να ισχύει, αφορά μόνο τις μη αναγκαίες μετακινήσεις –εξαιρούνται εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, μεταφορείς, διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, όσοι αιτούνται διεθνούς προστασίας κ.ά., αλλά και οι πολίτες της Ε.Ε., οι μακροχρόνια διαμένοντες σε αυτήν και τα μέλη των οικογενειών τους.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή