Υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στην Alpha

Υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στην Alpha

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή αναμένεται η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal και την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων έως 10,6 δισ. ευρώ της Alpha Bank, γνωστό ως project Galaxy. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου οκτώ επενδυτικά κεφάλαια που έχουν μπει στη διαδικασία των virtual data rooms μεταξύ των οποίων η PIMCO, το Apollo, το Bain Capital, το Cerberus και το Lοonestar.

Η τιτλοποίηση για την οποία η τράπεζα θα αιτηθεί την ένταξή της στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» διαρθρώνεται σε τρία χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για δύο χαρτοφυλάκια λιανικής ύψους 7,5 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ και όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν κληθεί να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές αφενός για τη Cepal σε συνδυασμό είτε με τα δύο χαρτοφυλάκια λιανικής είτε και για τα τρία χαρτοφυλάκια μαζί.

Χθες η Αlpha Bank ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.

Στο πλαίσιο του project Galaxy, η Αlpha Bank εξαγοράζει το 60% των μετοχών της Cepal από την Centerbridge, προκειμένου να διαθέσει προς πώληση στους επενδυτές έως το 100% των μετοχών της εταιρείας. Στόχος, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, είναι «να δημιουργηθεί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά».

Η εξαγορά της Cepal συνοδεύεται από διοικητικές αλλαγές και συγκεκριμένα με την αποχώρηση του ιδρυτή της Cepal Ρίτσαρντ Λάνγκσταφ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, από την 1η Ιουλίου 2020. Νέος διευθύνων σύμβουλος της Cepal αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, εντεταλμένος γενικός διευθυντής καθυστερήσεων επιχειρήσεων της Αlpha Bank.

Ο κ. Λάνγκσταφ θα παραμείνει στη θέση του προέδρου της Cepal Hellas για τους προσεχείς μήνες, έως την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποίησης, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, «θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εταιρείας, ως σύμβουλος».

Οπως έχει ανακοινωθεί από την Αlpha Bank τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, γενικός διευθυντής καθυστερήσεων και διαχείρισης διαθεσίμων της τράπεζας, θα αναλάβει εκτελεστικός πρόεδρος της Νέας Cepal, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοποίησης. Ο κ. Θεοδωρίδης ηγείται επίσης του έργου απόσχισης (carve out) και ενοποίησης των δραστηριοτήτων, μέσω της ειδικής επιτροπής απόσχισης, επικεφαλής της οποίας είναι εκτός από τον κ. Θεοδωρίδη και ο κ. Αθανασόπουλος.

Στην ίδια επιτροπή συμμετέχουν οι κ. Ευάγγελος Κάββαλος, εντεταλμένος γενικός διευθυντής καθυστερήσεων λιανικής τραπεζικής της Αlpha Bank και Περικλής Κιτριλάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Cepal, οι οποίοι πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων στη νέα Cepal.

Mε την απόσχιση των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα τράπεζα, αποτρέπεται η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, λόγω της ζημίας που θα προκληθεί από την τιτλοποίηση, υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο. Η ζημία έχει υπολογιστεί μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ και θα απορροφηθεί πλήρως από το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Alpha Bank.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή