Μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ατλας» η απονομή συντάξεων

Μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ατλας» η απονομή συντάξεων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eως τις 3 Αυγούστου θα διαρκέσει η πιλοτική φάση της ηλεκτρονικής διαδικασίας ψηφιακής απονομής συντάξεων «Aτλας» για δύο κατηγορίες αιτήσεων, για συντάξεις χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου και γήρατος σε δικαιούχους του τέως ΟΓΑ. Αμέσως μετά, σύμφωνα με εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ το σύστημα θα μπει στη νέα ψηφιακή φάση, όπου δεν θα μεσολαβεί έλεγχος των αυτοματοποιημένων υπολογισμών από τους υπαλλήλους του ταμείου, παρά μόνο δειγματοληπτικά, για το 10% των περιπτώσεων.

Αυτό στην πράξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του χρόνου, με τον στόχο που έχει τεθεί από τους επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας και του ασφαλιστικού φορέα. Οπως επισημαίνει η νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, όλες οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Ατλας» μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr). Στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ λειτουργεί η εφαρμογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης».

Για όλες τις περιπτώσεις, με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος, αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός αίτησης και ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου, που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Ομως μόνο οι δύο περιπτώσεις εκδίδονται ψηφιακά. Σε δεύτερο χρόνο και κατόπιν πρόσκλησης θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία και οι εκκρεμείς από 1/1/2017 αιτήσεις συντάξεων γήρατος ΟΓΑ και χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου. Για τις λοιπές αιτήσεις εξακολουθεί η υφιστάμενη διαδικασία απονομής μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των αντίστοιχων κατηγοριών στην ηλεκτρονική υπηρεσία.

Πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις λαμβάνονται μέσω του κέντρου διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση από τους αιτούντες. Επίσης, για όλες τις αιτήσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου δεν αναζητείται πλέον πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη λύσεως γάμου, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή