Οχι σε πολιτικοποίηση της μάσκας

Οχι σε πολιτικοποίηση της μάσκας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το Λέστερ έγινε χθες η πρώτη αγγλική πόλη που επιβάλλει τοπικό lockdown, προκειμένου να σταματήσει τη διάδοση του κορωνοϊού. Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον προαναγγέλλει νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας και οι Βρετανοί ετοιμάζονται να επιστρέψουν για πρώτη φορά έπειτα από μήνες στα μπαρ, η αύξηση κρουσμάτων στο Λέστερ οδηγεί την πόλη πίσω στα όσα ίσχυαν τον Απρίλιο.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η υποχρεωτική αναδίπλωση σε αυστηρότερα μέτρα που έχει επιβληθεί λόγω αύξησης κρουσμάτων σε μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ έχει οδηγήσει ακόμη και συμμάχους του προέδρου Τραμπ να του ζητούν να βάλει τέλος στην «πολιτικοποίηση» της μάσκας, φορώντας και ο ίδιος το επίμαχο προστατευτικό αξεσουάρ. Στην εκπομπή Fox & Friends, του δικτύου Fox που παρακολουθεί μετά μανίας ο πρόεδρος Τραμπ, ο παρουσιαστής Στιβ Ντούσι παρακάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να φορέσει μάσκα για να παρακινήσει τους υποστηρικτές του να κάνουν το ίδιο. «Θα έδινε ένα καλό παράδειγμα. Δεν βλέπω τίποτα αρνητικό στο να φορέσει ο πρόεδρος μάσκα δημοσίως» είπε ο Ντούσι, ενώ η ίδια παρότρυνση ακούστηκε από τον σύμμαχο του Αμερικανού προέδρου στη Γερουσία, τον επικεφαλής της επιτροπής υγείας της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανό Λαμάρ Αλεξάντερ. «Αν οι θαυμαστές του προέδρου ακολουθήσουν το παράδειγμά του, θα τελειώσει αυτή η συζήτηση. Διακυβεύονται πάρα πολλά για να αφήσουμε αυτή τη διαμάχη υποστηρικτών και αντιπάλων του να συνεχιστεί» είπε.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να μη συστήνει στον πληθυσμό τη γενικευμένη χρήση μάσκας, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει μετατρέψει τη μη χρήση μάσκας σε κριτήριο πίστης των υποστηρικτών του και έχει ειρωνευθεί δημοσίως άτομα που φορούν μάσκα.

O Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να μιλήσει σε πλήθος υποστηρικτών του σε κλειστό χώρο στην Αριζόνα, πολιτεία που τη Δευτέρα έγραψε ρεκόρ 5.000 νέων κρουσμάτων ημερησίως. Τον Μάιο, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας ήταν από τους πρώτους που ήραν τα προστατευτικά μέτρα, όπως ζήτησε ο πρόεδρος.

Ο Τραμπ έχει «ποντάρει» στην εξεύρεση εμβολίου, επιστημονική νίκη που ωστόσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα πριν από τη λήξη της θητείας του. Καταθέτοντας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ο λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι είπε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο ούτε στα τέλη του 2020 ούτε στις αρχές του 2021. «Αυτό όμως που μπορεί ίσως να γνωρίζουμε ώς τότε είναι η αποτελεσματικότητα του πιθανού εμβολίου» είπε ο Φάουτσι. Παράλληλα προειδοποίησε ότι αν δεν αναχαιτιστεί η πανδημία, τα νέα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τις 100.000 ημερησίως.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΟΗΕ προειδοποίησε χθες ότι σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη η κρίση του κορωνοϊού ανατρέπει τις προόδους που είχαν σημειωθεί στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς η απομάκρυνση από το σχολείο εκθέτει όλο και περισσότερα κορίτσια σε υποχρεωτικούς γάμους και τελετουργικές πρακτικές ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή