ΗΠΑ: Νέα στοιχεία για την «επικήρυξη»

ΗΠΑ: Νέα στοιχεία για την «επικήρυξη»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατάφεραν να εντοπίσουν ηλεκτρονικά στοιχεία που δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από τραπεζικό λογαριασμό που ελέγχεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προς τραπεζικό λογαριασμό που συνδέεται με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times (ΝΥΤ). Τα στοιχεία αυτά ενίσχυσαν τα στοιχεία που είχαν ήδη συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός στο Αφγανιστάν και οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία πρόσφερε κρυφά χρήματα στους Ταλιμπάν, ώστε να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τρεις ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι ΝΥΤ, οι αναλυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληξαν στο συμπέρασμα, χρησιμοποιώντας και άλλες πληροφορίες, ότι οι μεταφορές ποσών έγιναν, πιθανότατα, στο πλαίσιο της «επικήρυξης» Αμερικανών στρατιωτών από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Μέλη των Ταλιμπάν που είχαν συλληφθεί τους προηγούμενους μήνες είχαν περιγράψει ένα τέτοιο πρόγραμμα κατά την ανάκρισή τους. Επιπλέον, οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει αρκετούς Αφγανούς που είναι μέλη δικτύου μεσαζόντων, το οποίο ουσιαστικά βοηθούσε στη διανομή των χρημάτων, που εικάζεται ότι προέρχονταν από τη Ρωσία, στα μέλη των Ταλιμπάν.

Ο εντοπισμός της ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων επιβεβαίωσε τα στοιχεία που είχαν αποκτήσει προηγουμένως οι Αμερικανοί από την ανάκριση Ταλιμπάν και συνέβαλε ώστε να περιοριστούν οι αμφιβολίες που υπήρχαν στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με την αξιοπιστία των συλληφθέντων Ταλιμπάν που είχαν δώσει τα πρώτα στοιχεία.

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις, σημειώνουν οι ΝΥΤ, υπονομεύουν περαιτέρω τους ισχυρισμούς αξιωματούχων του Λευκού Οίκου που επιμένουν ότι οι πληροφορίες για την ύπαρξη του ρωσικού προγράμματος δεν ήταν αξιόπιστες επαρκώς, ώστε να μεταφερθούν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σε προηγούμενο δημοσίευμα οι ΝΥΤ είχαν αποκαλύψει ότι οι σχετικές πληροφορίες για το ρωσικό πρόγραμμα είχαν δοθεί στον Τραμπ στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 στο πλαίσιο της γραπτής ενημέρωσης που λαμβάνει από τις μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, τον είχε ενημερώσει για το θέμα τον Μάρτιο του 2019. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν του έχει μεταφερθεί η πληροφορία, ενώ την Τρίτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί τις σχετικές πληροφορίες επαρκώς αξιόπιστες. Ωστόσο, η αποκάλυψη της υπόθεσης και το γεγονός ότι ούτε τώρα δεν έχει δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ ότι θα διερευνήσει την υπόθεση και ότι θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αν αποδειχθεί αληθής, θα μπορούσαν να πλήξουν την προσπάθεια επανεκλογής του.

Αφγανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα στους ΝΥΤ ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχουν συλληφθεί στο Αφγανιστάν αρκετοί επιχειρηματίες για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι αποτελούν μέλη του δικτύου μεσαζόντων που είχε στηθεί μεταξύ της μυστικής υπηρεσίας του ρωσικού στρατού (GRU) και ανταρτών που συνδέονται με τους Ταλιμπάν. Στο σπίτι ενός εξ αυτών είχε εντοπιστεί μισό εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή