«Εισβολή» τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων στη Λιβύη

«Εισβολή» τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων στη Λιβύη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδοκώντας να εκταμιεύσει τα οφέλη από την αποφασιστικής σημασίας στρατιωτική της επέμβαση στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης, η Τουρκία φιλοδοξεί να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος από την ανοικοδόμηση της χώρας ή τουλάχιστον του δυτικού της τμήματος.

Εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου, πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών πρόκειται να βρεθεί στη Λιβύη με αποστολή να διερευνήσει τις δυνατότητες τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων και τραπεζών να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας και στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου.

Η Τουρκία είχε έντονη οικονομική παρουσία στη Λιβύη επί εποχής Μουαμάρ Καντάφι, ιδίως στα πεδία των κατασκευών και της ενέργειας. Υστερα από την απόκρουση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, πολέμαρχου της Ανατολικής Λιβύης που είχε φτάσει να πολιορκεί την Τρίπολη, από τον στρατό της κυβέρνησης Σαράζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, το ενδιαφέρον της Αγκυρας αναθερμάνθηκε. Ενδεικτική ήταν η επίσκεψη τουρκικού κυβερνητικού κλιμακίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην Τρίπολη, στις 17 Ιουνίου, όπου τέθηκαν και οι βάσεις της διμερούς συνεργασίας για το επόμενο διάστημα.

Το ενδιαφέρον της Αγκυρας επικεντρώνεται στις κατασκευές, στις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στη μεταποίηση και τον τραπεζικό τομέα. Οπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, στην αποστολή των Τούρκων επιχειρηματιών ενδέχεται να συμμετάσχουν και κρατικοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Λιβύης με στελέχη της τουρκικής βιομηχανίας από τους τομείς των τροφίμων, του φαρμάκου και άλλων ζωτικής σημασίας αγαθών. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από καιρό, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Καθώς η πλούσια σε πετρέλαια χώρα δεν είχε ποτέ αναπτύξει αξιόλογη βιομηχανική βάση στη μεταποίηση, οι τουρκικές επιχειρήσεις στους εν λόγω τομείς φιλοδοξούν να καλύψουν τα μεγάλα κενά, αποσπώντας τα ανάλογα κέρδη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή