Μεγάλη ζήτηση για το νέο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μεγάλη ζήτηση για το νέο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη έκδοση ομολόγου ελληνικής εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών επέτυχε χθες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σχετική διαδικασία, εξασφαλίζοντας επιτόκιο 2,75%. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το εύρος που είχε ανακοινωθεί στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το επιτόκιο επρόκειτο να κυμανθεί ανάμεσα σε 2,5% και 3%. Εντέλει, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις αλλά και η στόχευση της διοίκησης του ομίλου για επιτόκιο χαμηλότερο του 2,8%.

Η ζήτηση για το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ έφθασε τελικά στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορά. Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το σύνολο του ζητούμενου ποσού των 500 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από ιδιώτες επενδυτές και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από θεσμικούς επενδυτές, ενώ σημαντική συμβολή στην επιτυχία της έκδοσης είχαν οι τρεις ελληνικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε διαφανεί η σημαντική κινητικότητα για τη συγκεκριμένη έκδοση, χάρις στον «αμυντικό» χαρακτήρα που έχει οικοδομήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, ο ενεργειακός και κατασκευαστικός όμιλος θεωρείται «επενδυτικό καταφύγιο» λόγω του ότι διαθέτει μεγάλο εύρος επαναλαμβανόμενων ταμειακών ροών από έργα παραχώρησης και ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

Παράλληλα, το συγκεκριμένο «χαρτοφυλάκιο» επενδύσεων πρόκειται να επεκταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς η εταιρεία «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα αυξηθεί σε 4 δισ. ευρώ εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς κάποια απρόσμενη εξέλιξη ο διαγωνισμός για την άδεια καζίνο στην περιοχή του Ελληνικού. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η προσφυγή της Hard Rock International εναντίον του αποκλεισμού της από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Το νέο ομόλογο πρόκειται να χρηματοδοτήσει κυρίως δύο έργα. Ειδικότερα, το 80% των εσόδων της έκδοσης, ύψους της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για έργο παραχώρησης αξίας 480 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει να εκτελέσει η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ινδικό όμιλο GMR. Η συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην παραχωρησιούχο εταιρεία που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου ανέρχεται σε 32,5%.

Αντιστοίχως, το νέο ομόλογο πρόκειται να χρηματοδοτήσει και την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής.

Η αδειοδότηση της νέας μονάδας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια δυναμικότητα της μονάδας υπολογίζεται σε 660 MW. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τα έσοδα από το νέο ομόλογο πρόκειται να διοχετευθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, προκειμένου να μειωθεί το χρηματοπιστωτικό κόστος.

Εκτός από έργα υποδομής και παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει σε εξέλιξη κι ένα ιδιαίτερα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη έργα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα των αιολικών πάρκων, ενώ επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αφορούν έργα στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς να αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί κατακόρυφα εφόσον προχωρήσουν και τα έργα για τα απορρίμματα της Αττικής, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 1 δισ. ευρώ. Συνολικά, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι επενδύσεις στις οποίες προχωρεί θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απασχολεί περίπου 4.500 εργαζομένους σε 16 χώρες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή