Χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από ΗΠΑ

Χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση στο υπουργείο Aνάπτυξης θα έχει σήμερα Πέμπτη ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον βασικό μέτοχο των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκο Ταβουλάρη, τον επικεφαλής της ONEX Πάνο Ξενοκώστα και τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση. Αντικείμενο είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών του Ν. Ταβουλάρη και άλλων μετόχων πλειοψηφίας στην ONEX, στο πλαίσιο συμφωνίας εξυγίανσης, που θα χρηματοδοτήσει η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, και η οποία θα υποβληθεί προς επικύρωση στο αρμόδιο δικαστήριο, στο πλαίσιο του άρθρου 106 β του πτωχευτικού δικαίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες στους εργαζομένους των ναυπηγείων ο υπουργός Aνάπτυξης και Eπενδύσεων παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, το διοικητικό συμβούλιο της DFC αποφάσισε ομόφωνα ότι η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας (εξαγορά και ανακαίνιση) με στρατηγικό επενδυτή την ONEX ( η οποία λειτουργεί ήδη εδώ και περίπου δύο έτη και τα Ναυπηγεία της Σύρου) είναι ένα project το οποίο θέλουν να χρηματοδοτήσουν. Θα ακολουθήσει τώρα η διαδικασία του due diligence που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 60 ημέρες.

«Στο επόμενο τρίμηνο όλα αυτά θα έχουν τελειώσει και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη συναλλαγή», σημείωσε ο υπουργός. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (όπως οφείλει, αφού θα ρυθμιστούν και χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία).

Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν ήδη συναινέσει στη διαδικασία. Σύμφωνα με τον υπουργό, «πρέπει να πάμε με τη σύμφωνη γνώμη του κύριου Ταβουλάρη να μεταβιβάσουμε τις μετοχές στην ΟΝΕΧ και να συμφωνήσει το ελληνικό Δημόσιο και οι τράπεζες, να πάμε στο δικαστήριο με τη διαδικασία του 106 β και να εγκριθεί το επενδυτικό σχήμα βάσει του ελληνικού νόμου, όπως ακριβώς έγινε και με το Νεώριο της Σύρου. Και αμέσως μετά, αναλαμβάνει τον έλεγχο η εταιρεία ΟΝΕΧ».

Στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Παράλληλα αποκάλυψε πως άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα τροπολογία παράτασης της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό, έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η μισθοδοσία των εργαζομένων, όπως γίνεται μέχρι τώρα μέσω του Πολεμικού Ναυτικού για το υπόλοιπο κομμάτι του προγράμματος των τορπιλακάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή