Κυρ. Μητσοτάκης: Απάντηση αντίστοιχη των επιπτώσεων της πανδημίας στη Σύνοδο Κορυφής

Κυρ. Μητσοτάκης: Απάντηση αντίστοιχη των επιπτώσεων της πανδημίας στη Σύνοδο Κορυφής

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Ιουλίου για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group. Πρόκειται για χώρες οι οποίες διαχειρίστηκαν επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι, εφόσον διαμορφώνεται η συναίνεση ότι «ο ιός θα είναι εδώ για πολύ περισσότερο απ' όσο περιμέναμε», αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η ευρωπαϊκή απάντηση.

«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία στις 18 Ιουλίου» υπογράμμισε αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία «πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει».

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών από τις κυβερνήσεις, καθώς και ότι απαιτείται ευελιξία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους εκείνους, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα.

Επεσήμανε ακόμα ότι το προηγούμενο διάστημα λιγότεροι από 1 στους 1.000 επισκέπτες που είχαν υποβληθεί σε τεστ στο αεροδρόμιο εμφανίστηκαν θετικοί στον ιό.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα, κατά την οποία λειτούργησε το σύστημα με το οποίο η χώρα υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες, μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας PLF, η οποία, όπως είπε, «βασίζεται σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο για τα δειγματοληπτικά τεστ».

Υπήρξαν μάλιστα ηγέτες που έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το σύστημα που εφαρμόζει η Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου.

«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ μίλησε ακόμη για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση και έδωσε έμφαση στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας Αντρέι Μπαμπις, της Noρβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, καθώς και ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Κάρλος Αλβαράδο Κεσάδα.

Τεστ στα αεροδρόμια

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την Τετάρτη, κατά την πρώτη ημέρα αφίξεων από το εξωτερικό, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τεστ. 

«Ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε ακόμη ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Παρακολουθούμε στενά – και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε – σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή