Ενθαρρυντικές ενδείξεις στη μάχη κατά της COVID-19 από πειραματικό εμβόλιο της Pfizer

Ενθαρρυντικές ενδείξεις στη μάχη κατά της COVID-19 από πειραματικό εμβόλιο της Pfizer

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με μία μικρής κλίμακας μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, το οποίο αναπτύσσεται από τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer καθώς και τη γερμανική εταιρεία BioNTech, προκάλεσε έως και 2,8 φορές ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις στους δέκτες σε σχέση με αυτές που έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους οι οποίοι αναρρώνουν από τη μόλυνση μέσω της φυσικής οδού. 

Στη δοκιμή συμμετείχαν 45 άτομα, στα οποία χορηγήθηκε είτε μία μικρή, μεσαία ή υψηλή δόση του εμβολίου με δύο ενέσεις είτε ένα placebo.

Οι εθελοντές, στους οποίους δόθηκε η μικρή ή μεσαία δόση του εμβολίου παρουσίασαν ανοσολογικές αποκρίσεις εντός του πλαισίου που απαιτείται για να παρέχουν προστασία στον οργανισμό, συγκρίνοντάς τους με τους «επιζώντες» της COVID-19, σύμφωνα με αρχικά ευρήματα.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επισήμως και δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές ποιο είναι το επίπεδο της ανοσολογικής απόκρισης που θα προστατεύσει ένα άτομο από το να ασθενήσει.

Ωστόσο, επιστήμονες επαίνεσαν την εταιρεία για τη δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν τους 45 ανθρώπους της έρευνας, ενώ ανέφεραν ότι τα αποτελέσματά της δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει η επιστημονική κοινότητα σε μία πιο ευρείας κλίμακας κλινική μελέτη, ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό το εν λόγω εμβόλιο.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε και θα διεξαχθούν περαιτέρω δοκιμές», δήλωσε ο Φίλιπ Ντόρμιτζερ, ανώτατος επιστημονικός αξιωματούχος,  στην αμερικανική ιστοσελίδα STAT News.

«Το πιο συναρπαστικό είναι ότι έχουμε ένα [πειραματικό] εμβόλιο που υπόσχεται να ανοίξει το δρόμο για ένα εμβόλιο που να προσφέρει προστασία ενάντια στη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό», ανέφερε ο Γουίλιαμ Γκρούμπερ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Pfizer.

Διαβάστε επίσης: Ο επικεφαλής της Pfizer στην «Κ» – Εφικτό το εμβόλιο τον Οκτώβριο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή