Στ. Πέτσας: Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι παγκόσμιο

Στ. Πέτσας: Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι παγκόσμιο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι είναι πολύ θετική η αντίδραση πολλών χωρών σε αυτή την κατεύθυνση με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε επίσης ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και τον χριστιανικό κόσμο. «Πιστεύουμε ότι θα τα λάβει σοβαρά υπόψη η τουρκική ηγεσία και περιμένουμε τις ενέργειές της», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, είπε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις τους έγιναν στο περιθώριο σημαντικών διεθνών φόρουμ.

«Αυτή τη στιγμή και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο», συνέχισε και προσέθεσε: «Για διμερή συνάντηση των δύο ηγετών θα πρέπει να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αποκλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών που συμβάλλουν σε μία παραβατικότητα και προκλητικότητα στην περιοχή. Αυτό το τηλεφώνημα που υπήρξε μακάρι να είναι η αφετηρία για να το δούμε αυτό στην πράξη».

Με αφορμή την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, είπε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της πολιτικής λύσης και τόνισε: «Δεν αναγνωρίζουμε το παράνομο, άκυρο, μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ. Μετά την εξεύρεση πολιτικής λύσης θα ακολουθήσουν όλες οι διεργασίες για να έχουμε ευτυχή κατάληξη στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Τουρκία: Εντός 15 ημερών η απόφαση για την Αγία Σοφία

Σημειώνεται ότι εντός 15 ημερών θα ανακοινώσει την εισήγησή του για τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τέμενος το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ακρόαση στο ανώτατο δικαστήριο της γείτονος διήρκεσε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, μόλις 17 λεπτά το πρωί της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου, είτε αυτή ληφθεί σήμερα, είτε λίγο αργότερα, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να την παρακάμψει.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τονίζει, πάντως, ότι σε περίπτωση θετικής εισήγησης, εικάζεται ότι στις 15 Ιουλίου, κατά την επέτειο τεσσάρων ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζήτημα με σαφώς ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς θεωρείται το πρώτο καθοριστικό τεστ για τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας μετά την πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ετέθη στη συνομιλία των δύο ηγετών. Η Αγκυρα, πάντως, φέρεται να παραπέμπει στην επικείμενη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, όπως προκύπτει και από τις σχετικές κρούσεις που έγιναν και από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, σύμφωνα με αμερικανικές και γερμανικές πηγές.

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει την πίεση προς την τουρκική πλευρά, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου, σε συνέχεια ανάλογων τοποθετήσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις τελευταίες ημέρες.

Απαντώντας, πάντως, η Αγκυρα εξέφρασε την έκπληξή της για τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ,  τονίζοντας πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ εκείνων που είχαν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα, ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή