Σε υψηλό πενταετίας η απόκλιση στα ποσοστά ανεργίας λευκών και μαύρων στις ΗΠΑ

Σε υψηλό πενταετίας η απόκλιση στα ποσοστά ανεργίας λευκών και μαύρων στις ΗΠΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάσμα στην απασχόληση μεταξύ λευκών και μαύρων Αμερικανών ανοίγει με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, φτάνοντας στο μέγιστο σημείο των τελευταίων πέντε ετών.

Τα επίσημα στατιστικά για την ανεργία έδειξαν πτώση τόσο για τους λευκούς όσο και για τους Αφροαμερικανούς, αλλά η μείωση στην ανεργία των λευκών ήταν σαφώς ταχύτερη τον περασμένο μήνα από ό,τι των μαύρων. Ετσι το ποσοστό των λευκών χωρίς δουλειά ελαττώθηκε από 12,4% τον Μάιο σε 10,1% τον Ιούνιο, ενώ αυτό των μαύρων εκτός εργασίας από 16,8% σε 15,4% στην ίδια περίοδο.

Αυτή η απόκλιση των 5,3 ποσοστιαίων μονάδων αποτελεί και τη μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2015.

Η πανδημία επέφερε ξαφνικό τέλος στην πρωτοφανή σε διάρκεια οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενώ δημιουργούσε καλύτερες ευκαιρίες εργασίας για μαύρους εργάτες και άλλες μειονότητες. Οι δε απώλειες θέσεων εργασίας λόγω κορωνοϊού έχουν πλήξει περισσότερο τους μαύρους και ισπανόφωνους εργάτες καθώς και τις γυναίκες, αναιρώντας ένα κομμάτι από την πρόσφατη άνοδο στην απασχόλησή τους.

Το όλο και βαθύτερο χάσμα μεταξύ των συντελεστών ανεργίας των φυλετικών ομάδων τους τελευταίους δύο μήνες έχει αναστρέψει χρόνια κερδών στην προσπάθεια εξισορρόπησης των ποσοστών ανεργίας, που σιγά σιγά είχαν φέρει μαύρους και λευκούς αρκετά κοντά.

Τον περασμένο Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας των μαύρων εργατών είχε πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 5,4%, με την απόσταση στα ποσοστά λευκών και μαύρων να έχει συρρικνωθεί στις 2 ποσοστιαίες μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο αφότου του Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ άρχισε να υπολογίζει τα στατιστικά απασχόλησης και με βάση τη φυλή, το 1972.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή