Βερολίνο: Η διευθέτηση του ζητήματος των γεωτρήσεων προϋπόθεση για τον διάλογο Βρυξελλών – Άγκυρας

Βερολίνο: Η διευθέτηση του ζητήματος των γεωτρήσεων προϋπόθεση για τον διάλογο Βρυξελλών – Άγκυρας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ζήτημα των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Ο κ. Μάας έθεσε ως προϋπόθεση για την εμβάθυνση του διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης –  Τουρκίας τη διευθέτηση του ζητήματος των τουρκικών γεωτρήσεων.

«Είναι σημαντικό για μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Προεδρία, να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, διότι όσο μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν στο πλαίσιο της Ε.Ε. μικρή διάθεση για εμβάθυνση του διαλόγου», τόνισε ο κ. Μάας.

Συμπλήρωσε δε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε το πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη βάση προκειμένου να οργανωθεί βαθύτερος διάλογος με την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «κάποια προβληματικά πεδία», αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει.

Αναφέρθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας ότι αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα εμπλέκεται σε διάλογο.

«Θέλουμε στο εξής να προχωρήσουμε όλες οι πλευρές με περιεκτικό διάλογο, με σεβασμό και προς το συμφέρον όλων, θέλουμε ο καθένας να βρει το δίκιο του. Δεν απορρίπτουμε τις αξιώσεις του καθενός, αλλά είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε τον διάλογο για αυτό και να τον προχωρήσουμε περαιτέρω», συμπλήρωσε.

Παραμένει σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας για την Τουρκία

Στο μεταξύ, παραμένει σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Τουρκία και θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, με τον Τούρκο ομόλογο του να επιμένει από την πλευρά του ότι «η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα» και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των τουριστών. Ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε την Ε.Ε. «να διορθώσει το λάθος της».

 Ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο», αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι στην Τουρκία δεν γίνεται υποχρεωτική χρήση υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς με κορωνοϊό. 

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός τομέας για την τουρκική οικονομία, αλλά όπως πρόσθεσε «το πιο σημαντικό είναι η υγεία των ανθρώπων». Διαβεβαίωσε δε ότι σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και ζήτησε την αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας με βάση επιστημονικά στοιχεία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών καταλόγισε στην Ε.Ε. ότι συμπεριέλαβε στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες προορισμούς «που δεν είχαν τόση διαφάνεια» σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό. «Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο (…) Η απογοήτευσή μας έχει περισσότερο να κάνει με το τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: Η Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό με τα πλοία στη Μεσόγειο

Κρίση στο ΝΑΤΟ προκαλεί η Τουρκία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή