Κορωνοϊός: Υπερήλικοι νίκησαν τη στατιστική

Κορωνοϊός: Υπερήλικοι νίκησαν τη στατιστική

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από 68 ημέρες νοσηλείας, μία γυναίκα 84 ετών που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό έλαβε εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό». Μία ημέρα πριν, ένας άνδρας 79 ετών που νοσηλευόταν από τις 12 Απριλίου βγήκε θεραπευμένος από το ίδιο νοσοκομείο. Δύο περιπτώσεις υπερηλίκων ατόμων που τόσο οι ίδιοι όσο και οι θεράποντες ιατροί έδωσαν σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό, και βγήκαν κερδισμένοι. Περιπτώσεις που καταδεικνύουν τη μεγάλη επιτυχία της χώρας μας να λάβει εγκαίρως περιοριστικά μέτρα, να κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων και να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να παρέχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς.

Τα στοιχεία από την νοσηλεία ασθενών COVID-19 στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Σπυρίδωνα Ζακυνθινού, είναι ενδεικτικά. Τον πρώτο μήνα της πανδημίας (επεξεργασμένα στοιχεία έως και τα μέσα Απριλίου), νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΘ 36 ασθενείς εκ των οποίων διασωληνώθηκαν 31 και απεβίωσαν 8 ασθενείς (υπερήλικοι με υποκείμενα νοσήματα). Το 39% των ασθενών εξήλθε των ΜΕΘ, ενώ ατυχή κατάληξη είχε το 19,4% των εισαχθέντων στις μονάδες και το 22,6% των διασωληνωμένων. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, συγκρινόμενα με διεθνή δεδομένα είναι εξαιρετικά, αφού στις καλές περιπτώσεις το ποσοστό θνησιμότητας είναι 50% ενώ σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έφτασε και το 80%.

«Είμαστε ευτυχείς που δεν ζήσαμε τα όσα βίωσαν οι συνάδελφοί μας σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία οι οποίοι έκαναν επιλογή για τους ασθενείς που εισάγονταν σε μονάδα», σημειώνει στην «Κ» η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», Παρασκευή Κατσαούνου. «Οποιος ασθενής χρειάστηκε νοσηλεία την είχε, όσοι χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη διασωληνώθηκαν ανεξαρτήτως ηλικίας, και νοσηλεύθηκαν στη μονάδα. Ακόμα και ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία που όμως δεν χρειάστηκαν διασωλήνωση, αντιμετωπίστηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου σε προστατευτικό περιβάλλον είχαν καλύτερη έκβαση.

Οπως τονίζει η κ. Κατσαούνου, «ακόμη πιο χαρούμενοι είμαστε που οι υπερήλικοι με τις περισσότερες πιθανότητες να μην τα καταφέρουν νίκησαν τη στατιστική. Προχθές χαιρετήσαμε την 84χρονη, η οποία έπειτα από περίπου 2,5 μήνες συνολικής νοσηλείας και ενός μήνα διασωλήνωσης βγήκε από το νοσοκομείο με τη μόνη ανησυχία ότι δεν μπορεί να περιποιηθεί όπως πριν τον υπερήλικα σύντροφό της. Δεν ήταν εύκολο. Δεν το πίστεψε ότι η μέρα αυτή θα έρθει και όμως ήρθε και ας τη βρήκε με κατάθλιψη μετά τη διασωλήνωσή της». Το ίδιο και ο 79χρονος ασθενής που μετά τρεις μήνες νοσηλείας εξήλθε, δίνοντας μεγάλη χαρά στα παιδιά και τη σύζυγό του η οποία επίσης είχε νοσήσει –πολύ πιο ελαφρά– από τον κορωνοϊό. Ειδικά για τους συγγενείς, η συγκίνηση είναι μεγάλη. «Οταν έχεις δει τι γίνεται με την πανδημία του κορωνοϊού, χάνεις την ελπίδα για τον δικό σου άνθρωπο. Το να τον συνοδεύσεις εκτός νοσοκομείου μετά δύο και τρεις μήνες νοσηλείας, μοιάζει με θαύμα», επισημαίνει η κ. Κατσαούνου και καταλήγει, «και οι ειδικευόμενοι γιατροί που ήταν όλο το τελευταίο διάστημα μαζί με τους ασθενείς, έμαθαν ότι σωστά πάσχιζαν γι’ αυτούς. Οτι δεν ήταν χαμένος κόπος και πόροι για το σύστημα υγείας να προσπαθήσουν να σώσουν τους αγαπημένους τους γιαγιά και παππού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή