Πέντε νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης – Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

Πέντε νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης – Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πακέτο μέτρων, ύψους περίπου 3,5 δισ ευρώ, ανακοίνωσε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, στο πλαίσιο στήριξης της απασχόλησης εν μέσω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, εξήγγειλε:

  • Πρώτον, μηδενισμό προκαταβολής φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, εκείνες που καταγράφουν 50% του τζίρου τους το γ' τρίμηνο του έτους. Οπως διευκρίνισε, επί της ουσίας, όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

     

  • Δεύτερον, τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. Οπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα, ενώ 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί συνολικά.

     

  • Τρίτον, επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, που επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

     

  • Τέταρτον, οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

     

  • Και πέμπτον, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: Προσπαθούμε αυτή την ύφεση την εξωγενή να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια και μέσα στην κρίση να θέσουμε τα θεμέλια για μια γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο.

Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή