Σε αναζήτηση πλειοψηφίας μετόχων για το ντιλ των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Σε αναζήτηση πλειοψηφίας μετόχων για το ντιλ των Ναυπηγείων Ελευσίνας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσυπέγραψαν τη συμφωνία μεταβίβασης στην ΟΝΕΧ των μετοχών τους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας τόσο ο Νίκος Ταβουλάρης όσο και ο Ιωάννης Στεφάνου χθες, ενώπιον του υπουργού ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη. Ομως το αθροιστικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που οι δύο αυτοί μέτοχοι εκπροσωπούν δεν ξεπερνάει το 23,6% και έτσι χρειάζεται ακόμα δρόμος μέχρι να συγκεντρωθεί το 51% των μετοχών της εταιρείας, το οποίο απαιτείται για να προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικού δικαίου.

Το ζήτημα είναι περίπλοκο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας μεγαλομέτοχος, νομικό πρόσωπο, με ποσοστό άνω του 24%, που σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς φέρεται να αφορά συμφέροντα που συνδέονται με την οικογένεια Νίκου Ταβουλάρη. Πλην όμως, ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέση ή επιρροή επί αυτών των μετοχών, με αποτέλεσμα μια συμφωνία στρατηγικής επένδυσης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, την οποία είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει αμερικανική κρατική τράπεζα, να βρίσκεται επί του παρόντος στον αέρα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη 2 Ιουλίου, με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της «Νεώριον Συμμετοχών Α.Ε.» Ν. Ταβουλάρη και λοιπών μετόχων της εταιρείας και του προέδρου του ομίλου ONEX Πάνο Ξενοκώστα, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι ο τρόπος εξυγίανσης των ναυπηγείων είναι διά της υπαγωγής τους στη διαδικασία του άρθρου 106 βδ του πτωχευτικού κώδικα. Οι μέτοχοι Ταβουλάρης και Στεφάνου συμφώνησαν να μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών που κατέχουν στα ναυπηγεία στην ONEX, έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ, και υπό τη διαλυτική αίρεση της κατάθεσης και επικύρωσης της συμφωνίας από το αρμόδιο δικαστήριο.

Σε αναζήτηση πλειοψηφίας μετόχων για το ντιλ των Ναυπηγείων Ελευσίνας-1

Ολα τα μέρη συμφώνησαν να κληθούν άμεσα και οι λοιποί μέτοχοι για να ενημερωθούν για την παρούσα συμφωνία και να προσχωρήσουν σε αυτήν, ώστε να μεταβιβαστεί κατά τα ανωτέρω ποσοστό τουλάχιστον 51% των μετοχών της εταιρείας «Νεώριον Συμμετοχών Α.Ε.», μητρικής των Ναυπηγείων Ελευσίνας, γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης.

Τη συμφωνία εξυγίανσης έχει δεχθεί να χρηματοδοτήσει, υπό την αίρεση της πραγματοποίησης νομικού και οικονομικού ελέγχου, η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη στους εργαζομένους των ναυπηγείων ο υπουργός Ανάπτυξης, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, το διοικητικό συμβούλιο της DFC αποφάσισε ομόφωνα ότι η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας (εξαγορά και αναβάθμιση), με στρατηγικό επενδυτή την ONEX (η οποία λειτουργεί ήδη εδώ και περίπου δύο έτη και τα ναυπηγεία της Σύρου), είναι ένα project το οποίο θέλουν να χρηματοδοτήσουν.

Θα ακολουθήσει διαδικασία του due diligence (οικονομικοτεχνικός έλεγχος) που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 60 ημέρες. Σημειώνεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (όπως οφείλει, αφού θα ρυθμιστούν και χρέη προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία). Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν ήδη συναινέσει στη διαδικασία.

Την Τετάρτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ δήλωσε πως μια επιτυχημένη επένδυση στο ναυπηγείο της Ελευσίνας θα είναι καλή για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας και θα καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο ναυπηγείο για την υποστήριξη Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με την επένδυση της ONEX, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει και πάλι μια παγκόσμιας κλάσης εγκατάσταση, υποστηρίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τον 6ο στόλο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, υπεράκτιες πλατφόρμες και άλλα πολεμικά και εμπορικά πλοία», εκτίμησε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή