Επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών

Επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή το από 23 Ιουνίου 2020 πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής» καταγγέλλουμε ως εργαζόμενοι που υπηρετούμε επί σειράν ετών στην Αρχαιολογική Υπηρεσία τις πρωτοφανείς επιθέσεις και τον δημόσιο διασυρμό, που υφίσταται το τελευταίο διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών με αφορμή την υπόθεση ανέγερσης ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5. 

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί ο τρόπος παρουσίασης της συγκεκριμένης υπόθεσης από τα ΜΜΕ και η a priori απόδοση ευθυνών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και είμαστε επίσης απόλυτα αντίθετοι στη διαρροή και δημοσίευση στον Τύπο σταχυολογημένων αποσπασμάτων του εμπιστευτικού πορίσματος της ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για τη διερεύνησή της. Η χρήση σημείων του πορίσματος για μια υπόθεση που ακόμη δεν έχει εξετασθεί αρμοδίως, παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των συναδέλφων που ελέγχονται, εκθέτει και προσβάλλει την προσωπικότητά τους και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια δικαίου και δικαιοσύνης. 

Αυτό που δεν προβάλλεται είναι ότι η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, υπήρξε το αποτέλεσμα ενός προβληματικού αλλά πάντως δεδομένου κανονιστικού πλαισίου, όπως επισημαίνει και η πρόσφατη, με αφορμή το εν λόγω ακίνητο, απόφαση του ΣτΕ. Επίσης, αυτό που δεν προβάλλεται είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία –με οποιαδήποτε δομή και αν αναπτύχθηκε κατά τα τελευταία έτη– είχε εξαρχής επισημάνει την πολεοδομική πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή, ζητώντας την επιβολή περιοριστικών μέτρων, αίτημα που ποτέ δεν υποστηρίχθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία, εξαιτίας μιας «ήδη διαμορφωμένης κατάστασης». Ωστόσο, χάρη στις προσπάθειες της Εφορείας έχει διατηρηθεί σε λελογισμένα χαμηλό επίπεδο το ύψος στην περιοχή, που είναι άμεσα προβαλλόμενη στον βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για την περιοχή που περικλείεται από τα οικοδομικά τετράγωνα ανάμεσα στις οδούς Μακρυγιάννη προς Δυσμάς, Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς Βορράν, Λεωφόρο Συγγρού προς Ανατολάς και Χατζηχρήστου προς Νότο, όπου περιλαμβάνονται ήδη από τη δεκαετία του 1970 μόνο 6ώροφες και 7ώροφες οικοδομές. Σε αυτή τη ζώνη ανήκει και η οδός Πορίνου στην οποία αναφέρεται το άρθρο της «Καθημερινής».

Η ίδια Εφορεία μάχεται εδώ και χρόνια να περιορίσει την αισθητική και λειτουργική επιβάρυνση στο άμεσο περιβάλλον της Ακρόπολης, αλλά και των άλλων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αρμοδιότητάς της, από τις ανεξέλεγκτες και συχνά αυθαίρετες χρήσεις (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και υπαίθριου εμπορίου, αποτροπή κυκλοφορίας τουριστικών τρένων εντός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας κ.ά.) και παράλληλα υπερασπίζεται με σθένος την εφαρμογή ενός εν ισχύι από το 2008 νομοθετικού πλαισίου, που διαφυλάττει τον αρχαιολογικό χαρακτήρα των Δυτικών Λόφων, όπου βρίσκεται και το σπουδαιότερο και υπέρτατο μνημείο των δημοκρατικών θεσμών, η Πνύκα.

Σε κάθε περίπτωση, με την εμμονική και μονόπλευρη παρουσίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης από τον Τύπο, υποβαθμίζεται το συνολικό έργο μιας νευραλγικής και πολυσχιδούς Υπηρεσίας που διαχειρίζεται σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία κάτω από εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες και με τους προβολείς της δημοσιότητας διαρκώς στραμμένους επάνω της, ενεργώντας πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με σκοπό την προστασία, ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού και πολιτιστικού αποθέματος της πρωτεύουσας. Η ίδια αυτή Υπηρεσία υλοποίησε και υλοποιεί, μεταξύ άλλων, έντεκα σημαντικά έργα ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση και προστασία των μνημείων («Αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη όλων των μνημείων της Νοτίου Κλιτύος Ακρόπολης: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Στοά Ευμένους, Ασκληπιείο, Διονυσιακό Θεάτρο», «Προστασία και αποκατάσταση της αυλής της Κλεψύδρας στη Βόρεια Κλιτύ της Ακρόπολης» «Συντήρηση και ανάδειξη Ωρολογίου Κυρρήστου», «Συντήρηση τοιχογραφιών και στερεωτικές εργασίες στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Κοττάκη)», «Δημιουργία μουσειακών αποθηκών και ενοποίηση τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος», «Σωστικές επεμβάσεις στερέωσης νοτιοανατολικού πύργου αρχαίου φρουρίου Αιγοσθένων», «Επαναλειτουργία με νέες χρήσεις Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης», «Στερέωση και συντήρηση ναού Ολυμπίου Διός», «Στερέωση και συντήρηση Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αθηνών», «Θ-ΙΝΚ: Το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία», «Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης των Μνημείων της Αθήνας με τεχνολογίες λέιζερ και LIDAR» κ.ά.). Επίσης, μεριμνά συνεχώς για τη συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των υποδομών που αφορούν τη λειτουργία των χώρων και μουσείων, αλλά και την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων κατ’ έτος επισκεπτών (όπως τα πρόσφατα έργα στην Ακρόπολη για την αναβάθμιση της αντικεραυνικής της προστασίας και των Η/Μ εγκαταστάσεων, την αντικατάσταση του ανελκυστήρα ΑμεΑ, των διαδρομών και του φωτισμού ανάδειξης), ενώ ανταποκρίνεται άμεσα στα χιλιάδες αιτήματα ιδιωτών και φορέων.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Καθημερινής», «Πρακτική αδειοδοτήσεων» στην Ακρόπολη, προσβάλλει το έργο όλων των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών, θίγει την τιμή και την υπόληψή μας.

Οι υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή