Χονγκ Κονγκ: O «σκληρός» του Πεκίνου που θα εφαρμόσει τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας

Χονγκ Κονγκ: O «σκληρός» του Πεκίνου που θα εφαρμόσει τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένο να εφαρμόσει με μεγάλη αυστηρότητα τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ εμφανίσθηκε το Πεκίνο, τοποθετώντας έναν «σκληρό» αξιωματούχο στη θέση του επικεφαλής της νέας υπηρεσίας, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο Zheng Xanxiong είναι ευρύτερα γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση μίας μεγάλης διαμαρτυρίας κατοίκων σε μία νότια περιοχή της χώρας το 2011. Όντας αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη Γκουαντόνγκ, ο Xanxiong αντιμετώπισε με μεγάλη περιφρόνηση τους κατοίκους του χωριού Γιουκάν, όταν εκείνοι ζήτησαν αποζημίωση για τη γη τους που επιτάχθηκε από την κυβέρνηση το 2011. Συγκεκριμένα, είχε κατηγορήσεις τους κατοίκους, ότι μιλούν «σε μερικά ξένα σάπια μέσα ενημέρωσης» και όχι στην κυβέρνηση για τα προβλήματα τους. «Αυτά τα ΜΜΕ θα είναι χαρούμενα μόνο όταν καταρρεύσει η σοσιαλιστική μας χώρα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σκοπός της νέας υπηρεσίας, η οποία θα δίνει λογαριασμό απευθείας στο Πεκίνο και της οποίας ο Yanxiong θα είναι επικεφαλής, είναι η κατά γράμμα εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος θα αντιμετωπίζει με αυστηρότητα κάθε δράση και προπαγάνδα που θα κρίνεται «ανατρεπτική και αποσχιστική», θέτοντας στο στόχαστρο κάθε φωνή που προωθεί την πλήρη απεξάρτηση του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα τιμωρούνται αυστηρά και οι δράσεις που θα χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές», καθώς και η συμπαιγνία πολιτών με ξένες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους επικριτές του νέου αυτού νόμου, οι αλλαγές που θα φέρει αυτός θα είναι τεράστιες, περιορίζοντας σημαντικά τις ελευθερίες που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι πολίτες της πρώην βρετανικής αποικίας. Οι ποινές που θα επιβάλλονται στο πλαίσιο του νέου νόμου, θα ανέρχονται μέχρι και σε ισόβια κάθειρξη.

Ήδη ένας διαδηλωτής βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για υποκίνηση τρομοκρατίας και αποσχιστικής δράσης, καθώς κατά τη διάρκεια των πρώτων διαδηλώσεων κατά του νόμου, συνελήφθη από την αστυνομία, καθώς έφερε μία σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή