Εξάρθρωση συμμορίας που κατηγορείται για εκβιασμούς, εμπρησμούς και κλοπές

Εξάρθρωση συμμορίας που κατηγορείται για εκβιασμούς, εμπρησμούς και κλοπές

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκληματική οργάνωση που κατηγορείται για εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων, εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, αγοραπωλησίες όπλων και ναρκωτικών, τοκογλυφίες, απάτες και άλλα αδικήματα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν 11 μέλη της συμμορίας, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν άλλα έξι άτομα, από τους οποίους οι τρεις δεν συνελήφθησαν γιατί εξέλειπαν οι λόγοι του αυτοφώρου, ενώ τρεις αναζητούνται.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι 25 κατηγορούμενοι ημεδαποί, από τους οποίους δύο είναι αστυνομικοί και ένας υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Αστυνομία έφτασε στην εξάρθρωση της συμμορίας έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα, από την οποία εξακριβώθηκε ότι η οργάνωση δραστηριοποιούνταν συντονισμένα τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η συμμορία είχε ως αρχηγό έναν 35χρονο συλληφθέντα, ενώ λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων και παρείχε «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Σε πολλές περιπτώσεις «τοποθετούσαν» μελη τους σε ορισμένα καταστήματα ως «φύλακες», προκειμένου να επεμβαίνουν σε τυχόν φασαρίες και να ενημερώνουν άμεσα τον αρχηγό και τους επικεφαλής των υποομάδων τους, για όσα συνέβαιναν στο κατάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονταν να αμείβουν τους «φύλακες» με ημερομίσθιο, το οποίο ήταν επιπλέον του απαιτούμενου χρηματικού ποσού της «προστασίας». Σε όσα καταστήματα η συμμορία απαιτούσε την τοποθέτηση «φυλάκων», οι ιδιοκτήτες τους κατέβαλλαν εκβιαστικά χρήματα για την «προστασία» των επιχειρήσεών τους.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συνεχώς στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα και προέβαιναν σε εκδικητικές πράξεις εκρήξεων και εμπρησμών, οπλοχρησίας, πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλών και τραμπουκισμών. Επίσης, προέβαιναν σε αγοραπωλησίες όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, καθώς και χειροβομβίδων. Μάλιστα αναφέρονταν στα όπλα κωδικοποιημένα χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις όπως: «καστάνια», «Beverly», «μηχανάκι», «ποδήλατο, «τρυπάνι».

Ο αρχηγός της διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο σε πληθώρα ξυλοδαρμών και «τραμπουκισμών», συμμετέχοντας άλλοτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός και άλλοτε ως ηθικός αυτουργός, συχνά έναντι αμοιβής. Μάλιστα, κατόπιν δικής του εντολής, φυλακισμένοι χειροδικούσαν σε άλλους συγκρατούμενους τους.

Στις περιπτώσεις των ξυλοδαρμών και των «τραμπουκισμών», τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έδειχναν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, αφού δεν δίσταζαν να προκαλέσουν επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, ακόμα και με τη χρήση σιδηρογροθιών και όπλων.

Επίσης, οι δράστες προέβαιναν σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών άλλοτε για δική τους χρήση και άλλοτε για την προώθηση τους σε άλλα άτομα. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνομιλιών, τα ναρκωτικά αναφέρονται ως: «σκληρό», «κουφέτο», «σιντί», «γλυκάκι», «λουκούμια», «χάπια», «κομμάτι», «βράχο», «βρώμα», «πέτρα».

Μέλη της συμμορίας είχαν και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως τη διοργάνωση παράνομων κυνομαχιών σε όλη τη χώρα, καθώς και τη διενέργεια παράνομων χαρτοπαιγνίων, σε συνδυασμό με πράξεις τοκογλυφίας. Μάλιστα στην οικία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, εντοπίστηκαν 5 σκυλιά που χρησιμοποιούσε για κυνομαχίες, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

Ως προς την εμπλοκή των αστυνομικών, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς αστυνομικός είχε κεντρική συμμετοχή στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ οι άλλοι δύο διαδραμάτιζαν περιφερειακό ρόλο.

Από την έως τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί:

  • 32 περιπτώσεις εκβιάσεων, με το πρόσχημα παροχής προστασίας σε διάφορα καταστήματα όπως μπαρ, καφέ, κλαμπ, beach bar, περίπτερα, μουσικές σκηνές, ψητοπωλεία, ταβέρνες, χαρτοπαικτικές λέσχες και ουζερί.
  • 2 περιπτώσεις εμπρησμού οχημάτων, τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μοσχάτο και τον Φλεβάρη του 2010 στη Νίκαια και απόπειρα εμπρησμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στο Κερατσίνι τον Μάρτιο του 2020.
  • 2 περιπτώσεις έκρηξης αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού τον Φεβρουάριο του 2020 έξωθεν οικίας στη Νίκαια και τον Ιούνιο του 2014 σε μοτοσικλέτα ενώ τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός έξωθεν οικίας στη Νίκαια, ο οποίος ενεργοποιήθηκε αλλά δεν εξερράγη και
  • 4 κλοπές οχημάτων, σε δύο από τις οποίες απαίτησαν εκβιαστικά και έλαβαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Υποπολυβόλο με 2 γεμιστήρες, 5 πιστόλια, τυφέκιο και 2 περίστροφα, αεροβόλο με γεμιστήρα, γεμιστήρα πυροβόλου όπλου με 7 φυσίγγια, πιστόλι τύπου airsoft, 4 σιδηρογροθιές, το χρηματικό ποσό των 19.910 ευρώ, 2 μεταλλικές πτυσσόμενες ράβδοι, 3 μοτοσικλέτες και 3 αυτοκίνητα, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, διάφορα μαχαίρια και ξιφίδια, 7 κροτίδες, αναβολικά σκευάσματα, μεταλλικές χειροπέδες, ρόπαλο, ξύλινο γκλομπ και πλαστική ράβδος, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, 2 αλεξίσφαιρα γιλέκα, συναλλαγματική επιταγή ποσού 5.000 ευρώ, συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM, φορητή συσκευή τάμπλετ, συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών μέσων (USB), κάρτες αναλήψεων και βιβλιάρια τραπεζών, καθώς και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, συναλλαγματικών και αποδείξεων πληρωμών.

Όπως σημειώνει η Αστυνομία, οι δράστες στην πλειοψηφία τους έχουν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές για πληθώρα αδικημάτων κυρίως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, εκβιάσεις, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες και αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή