Ρωσία: Σταματά μονάδες του θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Νορίλσκ μετά τη διαρροή πετρελαίου

Ρωσία: Σταματά μονάδες του θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Νορίλσκ μετά τη διαρροή πετρελαίου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρυθμιστική αρχή σε θέματα ασφάλειας της Ρωσίας (Rostexnadzor) διαπίστωσε μετά από ελέγχους που διενήργησε, σοβαρές παραβάσεις των κανόνων ασφαλείας στον θερμοηλεκτρικό σταθμό της πόλης Νορίλσκ και έδωσε εντολή να διακοπεί για 90 μέρες η λειτουργία έξι μονάδων, καθώς οι παραβάσεις αυτές εγκυμονούν κίνδυνους για το περιβάλλον και συνιστούν απειλή για την υγεία των ανθρώπων.

Στις 29 Μαΐου εξαιτίας της υποχώρησης του πυθμένα μιας δεξαμενής καυσίμων του θερμοηλεκτρικού σταθμού διέρρευσαν στους παρακείμενους ποταμούς και σε εδάφη γύρω από την πόλη Νορίλσκ, 21.000 τόνοι πετρελαίου ντίζελ. Η Greenpeace συνέκρινε το ατύχημα αυτό με εκείνο της ExxonValdex το 1989 όταν επίσης σχηματίσθηκε μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα απο διαρροή στις ακτές της Αλάσκα.

Η Nornikel, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο εξόρυξης νικελίου και παλλαδίου στην οποία ανήκει ο θερμοηλεκτρικός σταθμός δήλωσε ότι όλες τις απαιτούμενες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει ασφάλεια στη λειτουργία των μονάδων, όπως τις όρισε η ρυθμιστική αρχή, έχουν ήδη δρομολογηθεί ώστε να είναι όλα να είναι έτοιμα για την χειμερινή περίοδο στην περιοχή του Νορίλσκ.

Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής δεν θα επηρεάσει την ηλεκτροδότηση της περιοχής ούτε την εξόρυξη.

Η εταιρεία και οι ειδικοί εκτάκτων αναγκών έχει ξεκινήσει την περισυλλογή του πετρελαίου ντίζελ που έχει διαρρεύσει στην περιοχή και εκτιμούν ότι έχει ολοκληρωθεί το 90% των ενεργειών τους, ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει την επιχείρηση απορρύπανσης ως άνευ προηγουμένου για τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή