Αποψη: Τα παραγωγικά ζώα και οι πανδημίες

Αποψη: Τα παραγωγικά ζώα και οι πανδημίες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (COVID-19) στις ζωές μας ήρθε απρόσμενα και μας έδειξε ότι τελικά όσο ανώτερος κι αν (πιστεύει) πως είναι ο άνθρωπος πάντα θα αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας, που αν δεν τη σέβεται, μπορεί να σπάσει. Η κυριαρχία του ανθρωπίνου είδους στον πλανήτη έχει αναγκάσει άλλα είδη ζώων να ζουν και να πεθαίνουν μόνο για τη δική του εξυπηρέτηση, υπάρχουν είδη ζώων που αναπαράγονται μαζικά προκειμένου να γίνουν γεύματα. Είναι τα λεγόμενα «παραγωγικά» ζώα.

Τα παραγωγικά ζώα είναι συναισθανόμενα όντα τα οποία όμως δεν έχουν φωνή, ή ίσως έχουν, απλώς οι άνθρωποι αρνούμαστε να μπούμε στη διαδικασία να τα εισακούσουμε. Τα γουρούνια ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, είναι εξαιρετικά ευφυή ζώα, πιο έξυπνα από τον σκύλο, ενώ μοιάζει τόσο πολύ το DNA τους με το ανθρώπινο που γίνονται μεταμοσχεύσεις των βαλβίδων της καρδιάς και εξετάζεται η μεταμόσχευση και άλλων οργάνων. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν ακόμη μία διατροφική επιλογή.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι ένα νέο είδος γρίπης εντοπίστηκε στην Κίνα και έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία. Οι επιστήμονες ανίχνευσαν κρούσμα μετάδοσης από γουρούνια σε ανθρώπους που εργάζονται σε σφαγείο και αναμένουν να διαπιστώσουν πόσο δύσκολη είναι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μία πιθανή μετάλλαξη είναι ο μεγαλύτερός τους φόβος, καθώς μπορεί να διευκολύνει εξαιρετικά τη μετάδοση.

Και μπορεί η Κίνα να αναγκάστηκε λόγω του νέου κορωνοϊού να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τα ζώα, αυτό όμως δεν σταμάτησε το φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος να διεξαχθεί στη Νότια Κίνα. Οι ντόπιοι θεωρούν ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διατροφικού τους πολιτισμού και της παράδοσής τους. Παρά τη διεθνή κατακραυγή εδώ και χρόνια και ιδίως μετά τον νέο ιό, που φαίνεται να προήλθε από γεύμα νυχτερίδας σε υπαίθρια αγορά της Γουχάν, οι ίδιοι οι πολίτες της αρνούνται να αποβάλουν τα έθιμά τους. Αν και μία γρήγορη αναδρομή τα τελευταία 100 χρόνια μπορεί να αποδείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πανδημιών και των επιδημιών προήλθε από τη βρώση ζώων και την καταπάτηση του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Οσο οι άνθρωποι συνεχίζουμε να τρώμε κρέας τόσο θα συνεχίσουμε να έχουμε πανδημίες. Ο σεβασμός μας απέναντι στα ζώα και τη φύση πρέπει να είναι έμπρακτος, αντί της επιλογής να αναλωνόμαστε στην ευχαρίστηση της γεύσης και στην τήρηση εθίμων που μόνο τον πολιτισμό της εκάστοτε χώρας δεν προάγουν. Τελικά θα παραμείνει διατροφική επιλογή η κατανάλωση ζώων ακόμη κι αν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων και μπορεί να στερήσει τη ζωή εκατομμυρίων;

* Η κ. Σταματίνα Σταματάκου είναι δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή