Με μαύρη μάσκα η Αγκελα Μέρκελ

Με μαύρη μάσκα η Αγκελα Μέρκελ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε χθες με μαύρη μάσκα, η οποία έφερε τον λογότυπο της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν η πρώτη φορά που η καγκελάριος φωτογραφίζεται με μάσκα, αν και η ίδια έχει κατ’ επανάληψιν τονίσει την εξαιρετική σημασία του αξεσουάρ αυτού για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου της Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τη Δευτέρα, δημοσιογράφος ρώτησε την καγκελάριο για ποιο λόγο δεν έχει εμφανιστεί ποτέ με μάσκα. «Κρατάω την απόστασή μου, ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητο», απάντησε εκείνη. «Δεν με έχετε δει όταν πηγαίνω για ψώνια. Δεν θα σας αποκαλύψω όμως ούτε πότε πάω στα καταστήματα ούτε πού πάω».

Τρεις ημέρες μετά, η καγκελάριος φωτογραφήθηκε με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Σαξονίας-Ανχαλτ, ο οποίος επίσης φορούσε μάσκα. Η δημόσια εμφάνιση με μάσκα είναι η μικρότερη από τις αλλαγές που έχει φέρει στη γερμανική πολιτική σκηνή ο κορωνοϊός. Η μεγαλύτερη, ίσως, καταγράφηκε την Πέμπτη στα πρακτικά της ομοσπονδιακής Βουλής.

Δεν ήταν άλλη από την απόφαση του σώματος να αυξήσει το πακέτο δαπανών για την οικονομική ανάκαμψη, ανεβάζοντας τις συνολικές δαπάνες στο μισό τρισεκατομμύριο ευρώ (508,5 δισ. ευρώ). Οπως αναφέρει η εφημερίδα FAZ, με τη νέα αύξηση δαπανών, που αποφασίστηκε την Πέμπτη, ο νέος δανεισμός του γερμανικού δημοσίου για το 2020 ανεβαίνει στα 217,8 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 43% του πακέτου ανάκαμψης χρηματοδοτείται από νέο δανεισμό. Η απόσταση από την εποχή του «μαύρου μηδενικού», της απαίτησης δηλαδή να μην αναλαμβάνει το γερμανικό δημόσιο νέα χρέη, είναι τεράστια σε νοητούς όρους, αν και χρονικά δεν απέχει από το σήμερα περισσότερο από έξι μήνες. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η κατοχύρωση ελάχιστης σύνταξης, προκειμένου να αυξηθούν τα συντάξιμα εισοδήματα ατόμων που εργάστηκαν σε μερική απασχόληση ή σε κλάδους με πολύ χαμηλές απολαβές και οι οποίοι πένονται ως συνταξιούχοι.

Ο επικεφαλής του τομέα προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Εκχαρτ Ρέμπεργκ σημείωσε ότι για το 2020 θα χρειαστεί να θεσπιστεί εξαίρεση από τον συνταγματικό κανόνα του «φρένου χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή