Λειτουργεί ξανά η ρωσική πρεσβεία στη Λιβύη

Λειτουργεί ξανά η ρωσική πρεσβεία στη Λιβύη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι διπλωματικοί ελιγμοί των χωρών που έχουν εμπλακεί στον λιβυκό εμφύλιο, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της, ενώ εντείνονται οι πιέσεις για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε, παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης του Χαλίφα Χαφτάρ, ότι η Μόσχα θα λειτουργήσει και πάλι την πρεσβεία της στη Λιβύη, για πρώτη φορά μετά το 2013.

Προσωρινά ο επικεφαλής της ρωσικής πρεσβείας θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ρωσίας «σε ολόκληρη τη λιβυκή επικράτεια» από την Τυνησία, είπε ο Λαβρόφ. Παράλληλα επανέλαβε ότι επιθυμία της Ρωσίας είναι η ύπαρξη εκεχειρίας και η έναρξη πολιτικού διαλόγου με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η πρόταση του Αιγύπτιου προέδρου για την επίτευξη εκεχειρίας μπορεί να συνδυαστεί με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στα τέλη του 2019 στη διεθνή συνδιάσκεψη του Βερολίνου.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε χθες στην Τρίπολη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να επιθεωρήσει τις δραστηριότητες που εκτελούνται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης τον Νοέμβριο του 2019, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τους τελευταίους μήνες οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σάρατζ κατάφεραν, χάρη στη σημαντική στρατιωτική ενίσχυση που έλαβαν από την Τουρκία κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, να αναγκάσουν σε οπισθοχώρηση τις δυνάμεις του Χαφτάρ που πολιορκούσαν τη λιβυκή πρωτεύουσα από τον Απρίλιο του 2019.

Τώρα η Αγκυρα εποφθαλμιά μεγάλες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και στην ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ ελπίζει ότι το διμερές εμπόριο θα ανέλθει στα 10 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή