Φρένο στις επενδύσεις της Intercontinental International AEEAΠ

Φρένο στις επενδύσεις της Intercontinental International AEEAΠ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το 2021 μετατίθεται η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου ύψους 40 εκατ. ευρώ που είχε εκπονήσει η διοίκηση της Intercontinental International AEEAΠ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της. Αν και στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος των νέων επενδύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020, δεν αποκλείεται εντέλει ένα ποσοστό να υλοποιηθεί και το 2021. Βασικότερος λόγος για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει στην αγορά ακινήτων η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς δεν είναι εφικτό να εκτιμηθούν με βεβαιότητα οι μελλοντικοί κίνδυνοι, αναφορικά με την πορεία των αξιών και των εισοδημάτων (ενοίκια) των ακινήτων. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει σημαντική μείωση των αποτιμήσεων των αξιών των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων, ενώ προς τα κάτω θα αναπροσαρμοστούν και οι αξίες των καταστημάτων και των γραφείων.

Οπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, όσο υπάρχει παράλληλα και ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων, οι περισσότεροι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Η διοίκηση της Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά, προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες στην ακύρωση μιας συναλλαγής για την απόκτηση ενός πολυώροφου κτιρίου 1.300 τ.μ. στην οδό Τσάκαλωφ 13 στο Κολωνάκι. Πρόκειται για αυτοτελές κτίριο με ισόγειο κατάστημα, για το οποίο η εταιρεία είχε πλειοδοτήσει σε διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς, τον προηγούμενο Νοέμβριο, προσφέροντας τίμημα της τάξεως των 5,935 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επιχείρησε να μειώσει το τίμημα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η σχετική αγοραπωλησία.

Πάντως, η εταιρεία αναμένεται να υπερκεράσει τις απώλειες εσόδων από την πανδημία. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στελέχη της διοίκησης στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, οι απώλειες των μισθωμάτων θα διαμορφωθούν σε 131,5 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία θα αξιοποιήσει το μέτρο στήριξη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που αφορά στην επιδότηση τόκων δανείων ύψους 159.000 ευρώ για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι το 60% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από την Alpha Bank, γεγονός που λειτούργησε ως «ασπίδα» σε σημαντικές απώλειες εσόδων για την εισηγμένη. Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Intercontinental International ανέρχεται σε 97,36 εκατ. ευρώ. Από τα ακίνητα αυτά εισέπραξε ενοίκια ύψους 8,316 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περυσινής χρήσης, ενώ το αντίστοιχο φετινό ποσό προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 8,16 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή