Κορωνοϊός – Μαρκ Λίπσιτς: «Η Ευρώπη είναι προστατευμένη»

Κορωνοϊός – Μαρκ Λίπσιτς: «Η Ευρώπη είναι προστατευμένη»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει τόσο εφόσον έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από τις ΗΠΑ». Η φράση αυτή, που πριν από έξι μήνες θα έμοιαζε σαν να προέρχεται από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αποδίδει την πραγματικότητα, όπως την εξέφρασε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ Μαρκ Λίπσιτς σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε η «Κ». Απαντώντας στη σχετική ερώτηση της «Κ» ο καθηγητής πρόσθεσε ότι: «Στο κοντινό μέλλον τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά. Κάποιες ομάδες χωρών θα έχουν ανοιχτά σύνορα μεταξύ τους και κάποιες άλλες ομάδες όχι. Θα διαμορφωθούν έτσι περιφερειακές συμμαχίες. Θα εκδηλωθεί ένας νέος διαχωρισμός του κόσμου που θα καθορίζεται από τις γραμμές μετάδοσης». Σε ό,τι αφορά την πληροφορία ότι εντοπίστηκε στην Κίνα νέος ιός που μπορεί να προστεθεί στο μολυσματικό φορτίο των ανθρώπων, ο Λίπσιτς είπε απλώς ότι υπάρχει παρακολούθηση όλων αυτών των εξελίξεων.

Ρεκόρ μολύνσεων

Η «Καθημερινή» ρώτησε τον καθηγητή αν το περιβόητο «δεύτερο κύμα» του κορωνοϊού είναι ήδη εδώ και αν ξεκινά τώρα, αυτή τη φορά όχι από την Κίνα, αλλά από τις ΗΠΑ που καταγράφουν νέα ρεκόρ μολύνσεων. «Χρησιμοποιήσαμε πολύ τη λέξη “κύμα” κατά το πρώτο κύμα, αλλά τώρα θα πούμε απλώς ότι πρόκειται για ένα δεύτερο σύνολο εξάρσεων», απάντησε προσεκτικά. «Δεν αποκλείεται να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά οι πιθανότητες είναι λιγότερες λόγω των κλειστών συνόρων». Δηλαδή, αν δούμε τον παγκόσμιο χάρτη ως μια χώρα οι ΗΠΑ είναι τώρα μια επαρχία-εστία των νέων εξάρσεων γύρω από την οποία δημιουργείται υγειονομική ζώνη!

Ο Λίπσιτς ασκεί κριτική στην πολιτική του Λευκού Οίκου. «Πρέπει όλοι να πάρουν στα σοβαρά την επιστήμη. Οι πολιτικοί πρέπει να μην κλέβουν την παράσταση. Η επιστήμη έχει επισκιαστεί από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Ο πρόεδρος έχει μια μοναδική ικανότητα να ανατρέπει τις καλές πολιτικές. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μεταδίδει πολύ καθαρά το μήνυμα ότι έχουμε κοινό συμφέρον να διατηρούμε υπό έλεγχο την επιδημία. Πώς μπορούμε μετά να περιμένουμε ότι οι Πολιτείες θα συμπεριφερθούν αναλόγως; Χρειαζόμαστε ηγεσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο ανάλογη με αυτή που επέδειξαν σε πολιτειακό επίπεδο οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης. Πρέπει οι πολιτικοί να συμβάλλουν ώστε να σταματήσει η πολιτικοποίηση της χρήσης μάσκας! Οι μάσκες πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές, περισσότερα τεστ πρέπει να διενεργούνται στον πληθυσμό και η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει περισσότερο τους πολίτες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική αναστάτωση την οποία υφίστανται».

Το εμβόλιο

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του για το εμβόλιο. «Δεν γνωρίζουμε αν θα προστατεύει τον άνθρωπο ενάντια στη μόλυνση ή αν θα περιορίζει τα συμπτώματα όσων ήδη νοσούν. Επίσης, πόσο καλά θα προστατεύει τις μεγάλες ηλικίες; Ολα τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια όμως θα είναι τόσο ασφαλές όσο όλα τα εμβόλια. Πολύ σπάνιες παρενέργειες δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά στον ίδιο βαθμό που αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια».

Ενα κρίσιμο ζήτημα είναι η δίκαιη διανομή του εμβολίου. «Μία λύση είναι τα κράτη να συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ασφάλισης έναντι της επιδημίας –κάτι ανάλογο με τα προγράμματα ασφάλισης πολιτών– και να εξασφαλίσουν έτσι δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή