Σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές η Cosmote TV

Σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές η Cosmote TV

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το 2012 να μη φαίνεται τόσο μακρινό, όμως η Cosmote TV μοιάζει να απέχει έτη φωτός από εκείνη τη χρονιά, οπότε και αριθμούσε μόλις 20 άτομα προσωπικό. Σήμερα, η εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης έχει καταφέρει όχι μόνο να αυξήσει το προσωπικό της σε περισσότερα από 300 άτομα, αλλά και να καθιερωθεί ως παραγωγός και συμπαραγωγός σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές.

Οι νέες διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκτιμάται ότι θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στους παραγωγούς, καθώς προβλέπεται αύξηση του ποσοστού της επιχορήγησης (cash rebate) του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) από το 35% στο 40% επί της αξίας των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής. 

Παρά τα κίνητρα, όμως, η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης βρίσκεται αντιμέτωπη με την υψηλή φορολογία και την πειρατεία. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 250.000 παράνομες συνδέσεις, που θα αντιπροσώπευαν ετήσια έσοδα από συνδρομές τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ.

«Η υψηλή φορολογία και η πειρατεία είναι δύο παράγοντες που έχουν φρενάρει τον ρυθμό αύξησης εσόδων την τελευταία διετία. Αυτή τη στιγμή οι διεθνείς streaming παίκτες συνεχίζουν να επεκτείνονται στην ελληνική αγορά χωρίς να έχουν νομικό πρόσωπο, υποχρεώσεις καταβολής τελών ή απασχολούμενο προσωπικό. Επιπλέον, δεν επιβαρύνονται με τον φόρο συνδρομητικής 10%, ο οποίος επιβάλλεται αποκλειστικά στους παρόχους με έδρα στην Ελλάδα. Πλέον όλων αυτών, η πρόσφατη πανδημία αύξησε ακόμη περισσότερο την πίεση στα έσοδα – παρόλο που ενίσχυσε την τηλεθέαση», σημειώνει στην «Κ» ο Δημήτρης Μιχαλάκης, εκτελεστικός διευθυντής της επιχειρηματικής μονάδας της Cosmote TV.

Αν και ο δρόμος της οπτικοακουστικής παραγωγής είναι ανηφορικός, η Cosmote TV, της οποίας οι ιδιόκτητες τηλεοπτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Κηφισιά είναι οι πιο προηγμένες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως αναφέρουν στελέχη της, ενισχύει το αποτύπωμά της στη δημιουργία πρωτότυπων οπτικοακουστικών παραγωγών και συμπαραγωγών.

Η αρχή είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2016 με τη δημιουργία του Cosmote History HD, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πρωτότυπων παραγωγών ελληνικού ενδιαφέροντος και έχει αποτελέσει προσωπικό στοίχημα του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, όπως έχει σημειώσει ο ίδιος. 

Η εταιρεία έχει στραφεί και στη διαδικτυακή μετάδοση μέσω της  υπηρεσίας Over The Top (ΟΤΤ), που συνδυάζει το on demand περιεχόμενο με το ζωντανό πρόγραμμα των ελεύθερων καναλιών. Για τη δημιουργία της νέας αυτής streaming πλατφόρμας, που προσφέρει στον χρήστη προσωποποιημένες προτάσεις περιεχομένου και αναβαθμίζεται διαρκώς με νέες λειτουργίες, απαιτήθηκαν περίπου δύο χρόνια, όπως αναφέρουν από την Cosmote TV.

Το εγχείρημα πάντως φαίνεται να στέφεται με επιτυχία, καθώς από τον Ιανουάριο, οπότε ξεκίνησε η διαφημιστική καμπάνια με τον μικρό Μιχάλη, η εταιρεία έχει αυξήσει κατά περίπου 35.000 τους νέους συνδρομητές. Σήμερα η Cosmote TV διαθέτει 560.000 συνδρομητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 54% του συνόλου της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης, που συγκεντρώνει 1,1 εκατομμύριο χρήστες. Η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ διαθέτει δύο βασικούς πυλώνες εσόδων: τη συνδρομητική βάση, που αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος των εισροών, και τη διαφήμιση. 

Συνεργασία με την Apple στην ισραηλινή τηλεοπτική σειρά «Tehran»

Σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές η Cosmote TV-1

Η Cosmote TV αποτελεί συμπαραγωγό, με την Apple, του κατασκοπικού θρίλερ οκτώ επεισοδίων «Tehran» (Τεχεράνη) που υπογράφουν οι Ισραηλινοί δημιουργοί των σειρών «Fauda» και «Mossad 101». Η τηλεοπτική σειρά αναμένεται να προβληθεί μέσα στους επόμενους μήνες από την πλατφόρμα streaming Apple TV που έχει αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα. Τα γυρίσματα της εν λόγω παραγωγής μυθοπλασίας, μέσω της οποίας η Cosmote TV κάνει ντεμπούτο ως συμπαραγωγός με τη συνδρομητική τηλεόραση της Apple, διήρκεσαν συνολικά 50 ημέρες και πραγματοποιήθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Αθήνα, καθώς πέντε μόνο ημέρες γυρισμάτων έλαβαν χώρα στο Ισραήλ.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Apple TV εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, σε συμπαραγωγή πάντοτε, με την Cosmote TV, να προχωρήσει στη δημιουργία δεύτερου κύκλου επεισοδίων. Το «Tehran», όπως αναφέρει ο κ. Μιχαλάκης, βάζει στον παγκόσμιο χάρτη της οπτικοακουστικής παραγωγής την Ελλάδα, η οποία λόγω και της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημικής κρίσης τείνει να καθιερωθεί ως ένας από τους ανερχόμενους προορισμούς για την πραγματοποίηση ξένων παραγωγών. 

«Η συνεργασία με τους Ισραηλινούς δημιουργούς και η συμπαραγωγή με την Apple τοποθετούν την Ελλάδα στον χάρτη, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί του εξωτερικού αναζητούν έναν ισχυρό και αξιόπιστο παίκτη, όπως η Cosmote TV», σημειώνει. Η συγκεκριμένη συμπαραγωγή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρξε κερδοφόρος για την εταιρεία, η οποία έχει δημιουργήσει ένα διακριτό αποτύπωμα στον τομέα της μυθοπλασίας.

Παραμένει όμως διαρκώς προσανατολισμένη, όπως αναφέρουν στελέχη της, στη δημιουργία περιεχομένου με τις κατάλληλες προδιαγραφές για να πωληθεί στο εξωτερικό.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Cosmote TV βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση των δικαιωμάτων στο εξωτερικό της αστυνομικής σειράς «Ετερος εγώ – Χαμένες ψυχές», της οποίας τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου («Ετερος εγώ – Κάθαρσις») ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες. Τέλη Ιουλίου, η εταιρεία ξεκινάει τα γυρίσματα στην Κέρκυρα και μιας νέας σειράς μυθοπλασίας με τίτλο «42 βαθμοί», η οποία εκτιμάται ότι θα προβληθεί το 2021.

Πρόσφατα, η Cosmote TV ολοκλήρωσε την πρώτη της συμπαραγωγή στην Ελλάδα με το National Geographic, που αφορά το ντοκιμαντέρ «Κέρος: το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», ενώ το Σάββατο 4 Ιουλίου προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο της επετειακής εκπομπής «2004 Δευτερόλεπτα» για την ιστορική κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδος, όπου προσκεκλημένος ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή