Προσέχουμε για να μην έχουμε…

Προσέχουμε για να μην έχουμε…

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δύσκολη εξίσωση, όπου το ζητούμενο είναι η προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό και παράλληλα η ανάκαμψη της οικονομίας, καλούνται να λύσουν οι αρμόδιες αρχές της χώρας. Αγνωστος όρος της εξίσωσης, τα λεγόμενα «εισαγόμενα κρούσματα» από τουρίστες που φθάνουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και τα οποία επιχειρούν να «περιχαρακώσουν» οι ειδικοί με στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου. Σημείο-κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι η συμπεριφορά όλων και κυρίως των παραθεριστών –ξένων και Ελλήνων–, με τους ειδικούς να τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι το άλφα και το ωμέγα για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου είναι η τήρηση των αποστάσεων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, τις μεταφορές των ταξιδιωτών και τους χώρους εστίασης και διασκέδασης έχουν τεθεί σε ισχύ, ενώ και οι ίδιοι οι παραθεριστές οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι για ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι με υψηλή εγρήγορση έναντι του κορωνοϊού.

«Ευτυχώς προς το παρόν δεν έχουμε μια γενικευμένη έξαρση κρουσμάτων, όπως παρατηρείται σε πολλές άλλες χώρες», επισημαίνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, παθολόγος και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με εξειδίκευση στις λοιμώξεις, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Και συνεχίζει λέγοντας: «Παρατηρούμε συρροές σε τοπικό επίπεδο ή μεμονωμένα κρούσματα που στην πλειονότητά τους σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Ακόμα και αυτά που εμφανίζονται ως ορφανά εκτιμώ ότι με περαιτέρω διερεύνηση θα βρεθεί η συσχέτισή τους πιθανότατα με ταξίδι».

Η «3η ώρα της αλήθειας»

Προσέχουμε για να μην έχουμε…-1

 

«Ηρθε η ώρα της αλήθειας Νο 3 στη μάχη με τον κορωνοϊό», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης. Οπως εξηγεί, «η ώρα της αλήθειας Νο 1 ήταν όταν έγινε το lockdown, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεθοδικότητα και είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Το επόμενο στάδιο ήταν η άρση των περιοριστικών μέτρων. Η αποκλιμάκωσή τους έγινε χωρίς αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, παρά τις “ατασθαλίες” και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε μπαρ και πλατείες. Τώρα που ανοίγουμε τις πόρτες στον τουρισμό είναι η ώρα της αλήθειας Νο 3. Εκτιμώ ότι και αυτή η φάση θα εξελιχθεί θετικά. Εχει εκπονηθεί από τους αρμοδίους με μεγάλη μεθοδικότητα ένα πολύ καλό σχέδιο, που φυσικά η αποτελεσματικότητά του μένει να αποδειχθεί στην πράξη».

Η συμπεριφορά των παραθεριστών αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος, με τη βασική οδηγία να είναι η τήρηση των αποστάσεων. «Καλώς ή κακώς αποδείχθηκε ότι το μέτρο που αποδίδει περισσότερο είναι η τήρηση των αποστάσεων. Στην παραλία, στην ουρά στο μπιτς μπαρ, σε κάθε χώρο όπου αυτό είναι εφικτό», σημειώνει ο κ. Σκουτέλης. Οπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, «ο παραθεριστής δεν χρειάζεται να πάει στην πιο πολυσύχναστη παραλία ή στους χώρους με τον μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Θα πρέπει να χρησιμοποιεί μάσκα όπου συστήνεται και να τηρεί τα μέτρα υγιεινής των χεριών με αντισηπτικό ή νερό και σαπούνι σε μέρη με μεγάλη διακίνηση κόσμου, όπου υπάρχουν αντικείμενα και επιφάνειες που μπορεί να πιάσουν πολλοί».

Ξεκινώντας τις διακοπές του, ο παραθεριστής οφείλει να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, τι ισχύει φέτος και να ακολουθεί ορισμένες απλές οδηγίες.

1. Ταξίδι και μεταφορές: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε πλοία, αεροπλάνα και αεροδρόμια. Επίσης, υποχρεωτική είναι και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και πούλμαν, που χρησιμοποιούνται πολύ από τους τουρίστες. Ακόμα και αυτοί που θα πάνε στο νησί δεν θα έχουν όλοι αυτοκίνητο. Συνιστάται το πλύσιμο των χεριών (νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού) μετά την επαφή με αντικείμενα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως κουπαστές, χειρολαβές κ.ά.

2. Αφιξη σε τουριστικό προορισμό: Πολλοί ξένοι τουρίστες φροντίζουν πριν πάνε σε κάποιο μέρος να γνωρίζουν το κοντινότερο νοσοκομείο και πόσο χρόνο χρειάζεται για να μεταβούν εκεί. Καλό είναι όσοι φθάνουν στον προορισμό τους να αναζητήσουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες υγείας, φαρμακεία κ.λπ. της περιοχής. Χρήσιμη πληροφορία που πρέπει να αναζητεί ο παραθεριστής είναι εάν το ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνει συνεργάζεται με γιατρό.

3. Ξενοδοχείο: Εχουν εκδοθεί πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούν οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων για την προστασία των πελατών τους, από το check-in σε υπαίθριο χώρο, την απολύμανση των κλειδιών – key cards, την απαγόρευση εισόδου σε μη διαμένοντες, την απολύμανση των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων και την απομάκρυνση διακοσμητικών αντικειμένων έως και σύσταση στους πελάτες να μην χρησιμοποιούν ασανσέρ κ.λπ. Οι παραθεριστές θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις.

4. Κάμπινγκ: Οδηγίες έχουν δοθεί και για τις οργανωμένες κατασκηνώσεις, με τον βασικό κανόνα να είναι η τήρηση των αποστάσεων (τουλάχιστον πέντε μέτρα) μεταξύ των τροχόσπιτων, αυτοκινούμενων και κατασκηνωτικών σκηνών και η απολύμανση κοινόχρηστων χώρων. Και σε αυτή την περίπτωση συνιστώνται η τήρηση των αποστάσεων από τους παραθεριστές και η υγιεινή των χεριών έπειτα από κάθε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα και επιφάνειες.

5. Παραλία, πισίνα: Το πολύ βασικό είναι η τήρηση των αποστάσεων στις παραλίες, στις πισίνες, στα μπιτς μπαρ. Από το θαλασσινό νερό και το χλωριωμένο νερό της πισίνας δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Κίνδυνος δεν υπάρχει ούτε από το τρεχούμενο νερό (ντουσιέρες).

6. Εστιατόρια – καφέ – μπαρ: Είναι γνωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, τα μέτρα ατομικής προστασίας από το προσωπικό κ.ά. Και ο προσεκτικός παραθεριστής μπορεί να διεκδικήσει την εφαρμογή τους. «Ο πολίτης θα πρέπει να μην φοβάται να πει στον σερβιτόρο να βάλει σωστά τη μάσκα ή να αναφέρει στον υπεύθυνο ότι τα τραπέζια είναι σε κοντινή απόσταση το ένα στο άλλο. Είναι δικαίωμα που μας ανήκει», τονίζει ο κ. Σκουτέλης. Και εκεί όπου δεν υπάρχει πειθώ, όπως συμβαίνει σε πολλά μπαρ, είναι ευθύνη της πολιτείας να τηρούνται οι κανόνες.

Και οι πλέον σημαντικοί κανόνες:

Οποιος εμφανίσει συμπτώματα πριν ξεκινήσει για διακοπές, αναβάλλει το ταξίδι του. Οποιος εμφανίσει συμπτώματα κατά τις διακοπές του, αναζητεί άμεσα ιατρική βοήθεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή