Η τελευταία γραμμή άμυνας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι, οι γεμάτες καφετέριες, η επανέναρξη των πτήσεων από το εξωτερικό, η αυξημένη κίνηση παντού, καθώς και ο χαμηλός αριθμός νέων κρουσμάτων και θανάτων, δημιουργούν την αίσθηση ότι η πανδημία πέρασε, ότι επιστρέφουμε σταδιακά σε κάποια κανονικότητα. Δύο μήνες μετά τη λήξη της αυστηρής απομόνωσης, η συνέχιση της καθημερινής ενασχόλησης με σκάνδαλα και πολιτικές τριβές, η τουρκική επιθετικότητα και η αναμονή λύσεων εκ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον συμβάλλουν περαιτέρω στην αίσθηση ότι πέρασε η χειρότερη φάση. Αυτό, εξάλλου, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόσθεσε, όμως, ότι το έλεγε αυτό «με κάποια επιφύλαξη». Η επιφύλαξη είναι ευνόητη και ουσιαστική: η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού συνεχίζεται και δεν υπάρχει ούτε σίγουρη θεραπεία ούτε εμβόλιο.

Ομως, πέρα από τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης του ιού, οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ήδη τεράστιες και –πέρα από τους νεκρούς και τους βαριά αρρώστους– επιβάλλουν υψηλότατο κόστος σε κάθε οικονομία και κοινωνία. Οι επιχειρήσεις που ήδη έκλεισαν, η αυξημένη ανεργία, η αγωνία για τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα. Η αίσθηση μιας επιστροφής στην «κανονικότητα» δεν μπορεί να κρύψει ούτε τα κλειστά μαγαζιά, ούτε την αγωνία των απολυμένων και όσων υποχρεώνονται να εργάζονται για ολοένα λιγότερα χρήματα. Είναι έντονος ο φόβος ότι μια αύξηση κρουσμάτων θα μπορούσε να επιβάλει νέο κλείσιμο επιχειρήσεων, κάτι που δύσκολα θα άντεχαν πολλές. Ομως, ακόμη υπάρχει ελπίδα. Εάν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί, κάτι μπορεί να σωθεί αυτό το καλοκαίρι. Επίσης, εάν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. καταφέρουν να έρθουν σύντομα σε συμφωνία για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη, τότε τα 32 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα λάβει η Ελλάδα θα μπορέσουν να στηρίξουν εργαζομένους και επιχειρήσεις ώστε να αντέξουν τις συνέπειες της πανδημίας· θα βοηθήσουν, επίσης, και στη δημιουργία βάσεων για νέες επιχειρήσεις σε νέους τομείς, για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η αντοχή κάθε χώρας –και της Ε.Ε.– όμως θα εξαρτηθεί από τον τελικό «λογαριασμό» της πανδημίας. Εάν ο ιός δεν τιθασευτεί γρήγορα, εάν τα εμβόλια που δοκιμάζονται δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά (ή εάν διανεμηθούν πρόωρα, λόγω σπουδής του Ντόναλντ Τραμπ να εμφανιστεί σωτήρας της χώρας του πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου), τότε το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού είναι μάλλον αναπόφευκτο. Τότε θα αναμετρηθούμε πάλι με εαυτούς, σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο. Γι’ αυτό αυτές οι ημέρες είναι κρίσιμες – και για την ανάπτυξη διεξόδων στην οικονομία αλλά και για τη θωράκιση των συστημάτων υγείας κάθε χώρας.

Οσον αφορά τη δική μας, παρακολουθούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση τις προσπάθειες στήριξης της οικονομίας. Εύλογη είναι και η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ομως, δεν μαθαίνουμε σε παρόμοιο βαθμό πώς αναπτύσσεται η υγειονομική μας ικανότητα να δεχθούμε νέα επέλαση του ιού. Οι δωρεές που ανακοινώθηκαν όταν η αγωνία κορυφωνόταν έχουν υλοποιηθεί; Τι έχει αλλάξει στα νοσοκομεία ώστε οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία, αλλά και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και έτοιμοι να αντεπεξέλθουν σε νέα επίθεση; Το πρώτο κύμα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Εάν το δεύτερο είναι χειρότερο, θα είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί;

Μέσα στη δικαιολογημένη αγωνία να αντέξει η οικονομία (αφού χωρίς έσοδα στα δημόσια ταμεία δεν μπορεί να στηριχθεί η κοινωνία) δεν πρέπει να αμελήσουμε την ανάγκη θωράκισης των υγειονομικών υπηρεσιών που αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνάς μας. Η ανάγκη να «ανοίξει» η χώρα, σε συνδυασμό με την αίσθηση πολλών ότι τα χειρότερα πέρασαν, μας εκθέτει σε κινδύνους που, όσο και να θέλουμε να τους αποφύγουμε, κάποια στιγμή θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Μόνο ο βαθμός προετοιμασίας είναι στο χέρι μας. Μέσα στην έντονη καθημερινότητά μας, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι ο εχθρός κινείται ελεύθερος, αόρατος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή