Υπουργείο Μετανάστευσης: Μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά το α’ εξάμηνο

Υπουργείο Μετανάστευσης: Μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά το α’ εξάμηνο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένες κατά 51% ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά το α’ εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με τους πρώτους έξι μήνες του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Βάσει των στοιχείων, τα οποία επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το α’ εξάμηνο 2020 οι ροές μειώθηκαν κατά 46% σε όλη την επικράτεια.

Η μείωση κατά το β΄ τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος – Ιούνιος) έφτασε το 92% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας τα στοιχεία.

Υπουργείο Μετανάστευσης: Μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά το α’ εξάμηνο-1

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυξήθηκαν κατά 88% οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου. Συγκεκριμένα το α΄ εξάμηνο του 2020 εκδόθηκαν 46.554 αποφάσεις έναντι 24.701 το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Οι εκκρεμείς αποφάσεις (α΄ και β’ βαθμού) περιορίστηκαν στις περίπου 101 χιλιάδες από σχεδόν 140 χιλιάδες στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα ίδια πάντα στοιχεία.

Κατά το υπουργείο Μετανάστευσης, μειώθηκαν κατά σχεδόν 24% οι διαμένοντες στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου, οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης περιορίστηκαν στους 29.412, έναντι 38.534 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. 

Τέλος, μειώθηκαν συνολικά κατά 4% οι διαμένοντες σε ολόκληρη την Ελλάδα, κατά τα ίδια πάντα στοιχεία. Συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, οι διαμένοντες στη χώρα ήταν 89.227 έναντι 92.838, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

«Έγιναν τολμηρά βήματα για μπει τέλος στο οργανωμένο χάος που εγκατέλειψε φεύγοντας η προηγούμενη Κυβέρνηση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Με έμφαση στην ανάσχεση των ροών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, των έλεγχο των δομών, τις επιστροφές» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι «ο περιορισμός των ροών και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας για τη μείωση του αριθμού των δομών εντός του 2020, καθώς και του μεγέθους των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης, στο β΄ Εξάμηνο θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στις επιστροφές και στις απελάσεις, καθώς και στη μετατροπή των δομών σε κλειστές και ελεγχόμενες και σε συνεχεία στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή