Μάχη για το μοίρασμα της νύχτας

Μάχη για το μοίρασμα της νύχτας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπομονή του είχε εξαντληθεί. Στις 28 Ιουνίου 2019 οι αστυνομικοί στο τμήμα Δίωξης Εκβιαστών δέχτηκαν το τηλεφώνημα ενός αγνώστου. Ανέφερε ότι είναι καταστηματάρχης στη Σαλαμίνα, δεν μοιράστηκε άλλα στοιχεία του και ζήτησε τη βοήθειά τους. «Μαζεύονται όλοι οι φουσκωτοί και τσακώνονται για το ποιος θα πρωτοπάρει τα λεφτά για την προστασία μας», είπε. «Ετσι όπως πάμε θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας». Τρεις ημέρες νωρίτερα, ένα ραντεβού για είσπραξη είχε καταλήξει σε μαχαίρωμα και πυροβολισμούς έξω από παραλιακή καφετέρια της περιοχής. Δύο αντίπαλες ομάδες φαίνεται ότι είχαν συγκρουστεί για το μοίρασμα της πίτας.

Ο ανώνυμος καταστηματάρχης παρείχε στους αστυνομικούς πέντε αριθμούς κινητών τηλεφώνων, υποστηρίζοντας ότι από αυτούς λάμβαναν απειλητικές κλήσεις άλλοι επιχειρηματίες. Επειτα από πολύμηνη παρακολούθηση, την περασμένη εβδομάδα εξαρθρώθηκε μια πολυμελής εγκληματική οργάνωση. Εντεκα άτομα συνελήφθησαν, ενώ εξιχνιάσθηκαν 32 υποθέσεις εκβιασμού καταστηματαρχών στον Πειραιά και σε όμορες περιοχές, από τη Νίκαια μέχρι τη Δραπετσώνα. Πέρα από εκβιασμούς ορισμένοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται για διοργάνωση κυνομαχιών, αλλά και τραμπουκισμούς σε αποδυτήρια ποδοσφαιρικών ομάδων.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία είναι εις γνώσιν της «Κ», είχε αναλάβει επ’ αμοιβή τη φύλαξη καταστήματος διασκέδασης στο Αιγάλεω. Σε περίπτωση ελέγχου από συναδέλφους του παρίστανε τον πελάτη και όχι τον «μπράβο» επιδεικνύοντας μια εικονική απόδειξη. Σύμφωνα με τηλεφωνικές συνομιλίες μελών του κυκλώματος οι οποίες καταγράφηκαν από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, ο επίορκος αστυνομικός φέρεται να θεωρούσε ότι θα είχε καλύτερη μεταχείριση σε περίπτωση σύλληψής του. Ακόμη βάσει της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι είχαν συχνές επαφές με πολλούς αστυνομικούς των περιοχών δράσης τους προκειμένου να εξασφαλίζουν κάλυψη για τις δραστηριότητές τους και να ενημερώνονται για τυχόν έρευνες εις βάρος τους.

Χωρισμένοι σε υποομάδες φέρονται να είχαν απλώσει τη δράση τους και σε καταστήματα ένδυσης στην Αγία Βαρβάρα. Ενας ιδιοκτήτης κατέθεσε στην αστυνομία ότι με «νταηλίκια» προσπαθούσαν να του αποσπάσουν χρήματα. «Εφτασα στο σημείο να πληρώνω 250 ευρώ τον μήνα για επτά μαγαζιά», είπε, δηλαδή 1.750 ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεών του.

Κάποιες από τις παράνομες πράξεις που αποδίδονται στους συλληφθέντες, εντάσσονται στον πόλεμο επιβολής στον κόσμο της νύχτας. Υπό αυτό το πρίσμα στις 9/2/2020 καίνε το αυτοκίνητο της συζύγου ενός αντιπάλου τους, απότακτου αστυνομικού. Δύο ημέρες αργότερα, έξω από το ίδιο σπίτι στη Νίκαια εκρήγνυται αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός.

Στις 8/3/2020 ξανά μπροστά από το ίδιο σπίτι αφήνεται ως απειλή ένα οστεοφυλάκιο το οποίο περιείχε ανθρώπινα οστά.

Οι ξυλοδαρμοί και η πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών δεν ήταν το μόνο μέσο που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι. Ενας εξ αυτών, σύμφωνα με τη δικογραφία, είχε καταφύγει σε νομιμοφανή κόλπα για να αποσπάσει υψηλά χρηματικά ποσά από τον ιδιοκτήτη καταστήματος εστίασης. Εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του επιχειρηματία να κατοχυρώσει την εμπορική ονομασία στο Επιμελητήριο και προχώρησε ο ίδιος σε αυτή την ενέργεια. Επειτα απαίτησε με εξώδικο από τον νόμιμο ιδιοκτήτη να τον πληρώσει για να του επιτρέψει να χρησιμοποιεί την επωνυμία. Οι πρώτες οχλήσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 και κλιμακώθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω πανδημίας. Οταν δεν απέδωσαν τα εξώδικα, ξεκίνησαν οι απειλές για ξυλοδαρμό και αγωγές. Είχε ζητηθεί και η συνδρομή του επίορκου αστυνομικού ώστε να βρει στοιχεία διαμονής του ιδιοκτήτη στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. για να γίνουν πιο πειστικές οι απειλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή