Καλογρίτσας «δείχνει» Παππά

Καλογρίτσας «δείχνει» Παππά

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εξελίξεις κυρίως σε πολιτικό, αλλά και σε δικαστικό, επίπεδο δρομολογούνται μετά τη χθεσινή επώνυμη καταγγελία (μήνυση) που υπέβαλε ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, δημοσιοποιώντας άγνωστες πτυχές στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) σε σχέση με τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην οποία γίνεται λόγος για απόκρυψη στοιχείων από τις δικαστικές αρχές, που είχαν ως αποτέλεσμα την ενοχοποίηση του ιδίου αλλά και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, και η υπόμνησή του ότι έχει και άλλες αποκαλύψεις, από τις οποίες «κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους», προσθέτουν νέα κεφάλαια στις ήδη σημαντικές αποκαλύψεις του, που έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα ένα. Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας που μετείχε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και αποκλείστηκε διότι δεν είχε τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, στη μήνυσή του κάνει λόγο για τα 3 εκατ. ευρώ που πήρε με εγγυητική επιστολή από λιβανέζικο όμιλο για να μετάσχει στον διαγωνισμό και προβαίνει σε πρωτοφανείς αποκαλύψεις.

Ο επιχειρηματίας παραθέτοντας σωρεία στοιχείων, από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) αλλά και έγγραφα, αποκαλύπτει ότι η εταιρεία του «Τοξότης» με τη λιβανέζικων συμφερόντων CCC δεν είχε επιχειρηματικές δοσοληψίες και ότι η συμφωνία τους για τα 3 εκατ. ευρώ ήταν παντελώς εικονική.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι η συμφωνία αυτή κλείστηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για να μπει ο όμιλος Καλογρίτσα στον διαγωνισμό και να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες που είχαν να κάνουν με τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Επ’ αυτού, μάλιστα, ο Χρήστος Καλογρίτσας αποκαλύπτει ότι τα χρήματα των 3 εκατ. ευρώ, όταν ο ίδιος αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, τα έδωσε κατ’ εντολήν Παππά προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η έκδοση φιλοκυβερνητικής εφημερίδας («Το Ντοκουμέντο»). Επί λέξει ο Χρήστος Καλογρίτσας αναφέρει στη μήνυσή του, «το ως άνω ποσό € 3.000.000, το οποίο είχε καταβληθεί για την άνω αιτία, (σ.σ. τηλεοπτικές άδειες) είχε διατεθεί στη συνέχεια  κατά τις υποδείξεις του τότε Υπουργού, κ. Νικόλαου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου Documento». Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει πως το ποσό στο οποίο αναφέρεται ο κ. Καλογρίτσας αποδεσμεύθηκε όταν ο ίδιος είχε πλέον αποχωρήσει από το «Documento».

Σε άλλο σημείο της μήνυσής του, ευθέως ομολογεί ότι η συμφωνία για τα 3 εκατ. ευρώ ήταν παντελώς εικονική και η δήθεν εργολαβία που αναλάμβανε ανύπαρκτη. Το σημαντικότερο όμως στη μήνυση Καλογρίτσα είναι πως αποκαλύπτεται, επίσης, ότι την οργάνωση της εικονικής συμφωνίας για τα 3 εκατ. ευρώ είχε ο ίδιος ο τέως υπουργός Νίκος Παππάς και πως ο Καλογρίτσας εκλήθη να διευκολύνει την κατάσταση και να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις άδειες.

«Το άνω επενδυτικό σχήμα», αναφέρει στη μήνυσή του ο Καλογρίτσας, «είχα συντονίσει και συμφωνήσει προεχόντως με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Νίκο Παππά, καθ’ υπόδειξη του οποίου άλλωστε αποφάσισε τη συμμετοχή της σε αυτό και η Οικογένεια Καλογρίτσα, η οποία μέχρι τότε δεν γνώριζε, ούτε είχε και  επαφή με τους αδελφούς Khoury, συμφερόντων των οποίων είναι ο Ομιλος CCC».

Σε άλλο σημείο της μήνυσης παρατίθεται email εκπροσώπου της λιβανέζικης εταιρείας στο οποίο αναφέρεται πως κυβερνητικά στελέχη σε υψηλό επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου της εποχής εκείνης –το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι στις 27 Αυγούστου του 2016– γνώριζαν τις διαδικασίες στησίματος του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και οργάνωναν τα σχετικά για τη συμμετοχή Καλογρίτσα. Μάλιστα γίνεται λόγος «για τον Επικεφαλής, το White House» και λοιπά.

Η μήνυση Καλογρίτσα στην οποία αναφέρεται ονομαστικά ο τέως υπουργός Νίκος Παππάς θα πάρει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών, ενώ η Εισαγγελία μελετά το περιεχόμενο της.

Παράλληλα, με χθεσινή του ανακοίνωση ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή επανέρχεται και αποκαλύπτει, ότι στοιχεία πλήρους αθώωσης του ιδίου και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου που υπήρχαν από την αρχή, τα απέκρυψαν αρμόδιοι εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων και η Ελένη Τουλουπάκη, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν και οι δύο και τελικά ο

Σταύρος Παπασταύρου να αθωωθεί πανηγυρικά έπειτα από χρόνια. Ο Σάμπυ Μιωνή κάνει λόγο και για άλλους υπουργούς που γνώριζαν και υπόσχεται νέες αποκαλύψεις. «Δεν γνώριζε μόνο ο κ. Παππάς τη λειτουργία του παραδικαστικού κυκλώματος, γνώριζαν και άλλοι», αναφέρει ο επιχειηματίας και προσθέτει «τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν θα κάνουν κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους για τη δράση του μεγαλύτερου παραδικαστικού κυκλώματος από τη σύσταση του ελληνικού κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή