Αντίστροφη μέτρηση για το Tik Tok;

Αντίστροφη μέτρηση για το Tik Tok;

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEO ΔΕΛΧΙ. Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, που κορυφώθηκαν με το συνοριακό επεισόδιο του περασμένου μήνα, είχαν ένα αναπάντεχο θύμα: τη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο Τik Tok, την οποία η Ινδία απαγόρευσε ως «μακρύ χέρι» της Κίνας. Το ερώτημα είναι αν η απαγόρευση αυτή είναι προπομπός αντίστοιχων κινήσεων σε άλλες χώρες, αν δηλαδή η Tik Tok θα γίνει η νέα Huawei.

Οι δύο αυτές κινεζικές εταιρείες ανταγωνίζονται ευθέως για μερίδιο αγοράς με δυτικές εταιρείες όπως η YouTube και η Apple, με την Tik Tok να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μικρότερες ηλικίες. Αμέσως μόλις η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη «σύσταση» προς τις εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες Tik Tok στη χώρα να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή, δεκάδες εκατομμύρια χρήστες εγγράφηκαν σε ανάλογες ινδικές εφαρμογές. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία είχε δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στην Ινδία και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με απώλειες 6 δισ. δολαρίων.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κινεζική κυβέρνηση ουδέποτε μας ζήτησε δεδομένα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ByteDance, που έχει αναπτύξει την εφαρμογή Tik Tok, Κέβιν Μάγιερ. Η εταιρεία εδρεύει στη Σιγκαπούρη και όχι στην Κίνα. Η ενέργεια της Ινδίας έγινε δεκτή με επαίνους από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Τις προσεχείς εβδομάδες, η πραγματική απειλή για το Tik Tok θα είναι οι συζητήσεις στην Ευρώπη και την Αμερική για περιορισμούς πρόσβασης ή ρύθμιση της εφαρμογής, με αφορμή την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής» εκτίμησε το περιοδικό Forbes. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά η κίνηση της Ινδίας το καθιστά πιο πιθανό»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή