To «εκρηκτικό κοκτέιλ» που προβληματίζει

To «εκρηκτικό κοκτέιλ» που προβληματίζει

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων COVID-19, τα οποία εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στον Προμαχώνα, κατεγράφη χθες στη χώρα μας. Τα εισαγόμενα κρούσματα και η χαλάρωση των πολιτών ως προς την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που προβληματίζει τους ειδικούς και θέτει σε κίνδυνο την καλή μέχρι τώρα πορεία της χώρας ως προς τον περιορισμό της επιδημίας.

Χθες ανακοινώθηκαν 43 νέα κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν από ελέγχους στις πύλες εισόδου της. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 17 Ιουνίου όταν είχε εντοπιστεί η νέα συρροή περιστατικών στην Ξάνθη. Και τα 36 κρούσματα εντοπίστηκαν σε ελέγχους ατόμων που εισήλθαν στη χώρα από τον Προμαχώνα, ενώ εξ αυτών τα 20 αφορούν σε ταξιδιώτες από τη Σερβία. Η εικόνα των εισαγόμενων κρουσμάτων από τη Σερβία, η οποία κατεγράφη και τις προηγούμενες ημέρες, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα της συγκεκριμένης χώρας, οδήγησαν τους ειδικούς επιστήμονες να εισηγηθούν το κλείσιμο των πυλών της χώρας στους Σέρβους πολίτες. Η σχετική απόφαση, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση προχθές, έχει ισχύ έως και τις 15 Ιουλίου, οπότε και θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικα δεδομένα από τη Σερβία. Αντίθετα, από τις 15 Ιουλίου επιτρέπονται οι απευθείας πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η επιδημία έχει σταθερά καθοδική πορεία.

Τα υπόλοιπα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες αφορούν την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης (4), όπου παρά την καραντίνα ακόμα δεν έχει ελεγχθεί η επιδημία, την Κάρπαθο (2) και την Ανατολική Αττική (1). Σημειώνεται ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν συνολικά 34 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 18 ήταν εισαγόμενα και έξι προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Συνολικά ο αριθμός των περιστατικών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.562. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν έως χθες το απόγευμα 11 ασθενείς, ενώ σημειώθηκε ένας νέος θάνατος με το σύνολο των θυμάτων στη χώρα μας να ανέρχονται σε 193.  Οι ειδικοί επιστήμονες συνεχίζουν να επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό και ότι απρόσεκτες συμπεριφορές μπορεί να γυρίσουν τη χώρα πίσω στον εφιάλτη της πανδημίας. Μετά τις πλατείες τον περασμένο Μάιο και τα μπαρ τον Ιούνιο, το Σαββατοκύριακο προστέθηκαν τα πανηγύρια σε δύο περιπτώσεις όπου πολίτες διασκέδαζαν αψηφώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και τον κίνδυνο του κορωνοϊού, παρουσία και βουλευτών.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξέφρασε χθες (ΣΚΑΪ) την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού, σημειώνοντας μάλιστα ότι ίσως θα πρέπει να εξετασθεί ακόμα και το ενδεχόμενο απαγόρευσης αυτών των εκδηλώσεων. Οπως είπε, έστω αν υπάρχει ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. «Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή