Η πανδημία «πάγωσε» την αγορά των εξοχικών

Η πανδημία «πάγωσε» την αγορά των εξοχικών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμένη χρονιά φαντάζει το 2020 και για την αγορά εξοχικών κατοικιών, όπου οι τιμές πώλησης είχαν αρχίσει να ακολουθούν ανοδική πορεία τόσο πέρυσι όσο και κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Με δεδομένο ότι θα απουσιάσει φέτος ο σχεδόν αποκλειστικός κινητήριος μοχλός της ζήτησης, δηλαδή οι επισκέπτες από το εξωτερικό, είναι προφανές ότι η φετινή σεζόν θα συνοδευτεί από αισθητά χαμηλότερο όγκο αγοραπωλησιών, ακόμα και στα δημοφιλέστερα νησιά. Το πώς αυτή η εξέλιξη θα επιδράσει στις τιμές είναι πάντως υπό διερεύνηση, καθώς επί του παρόντος, δεν φαίνεται διάθεση «εκπτώσεων» από την πλευρά των πωλητών.

Σύμφωνα με το νέο Παρατηρητήριο Τιμών Παραθεριστικών Κατοικιών, που επιμελήθηκε η εταιρεία εκτιμήσεων ακινήτων Geoaxis Property & Valuations Services, η μέση αύξηση των τιμών πώλησης εξοχικών κατοικιών κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, διαμορφώθηκε σε 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σημειωτέον ότι οι παραπάνω μεταβολές αφορούν πέντε αντιπροσωπευτικά νησιά και συγκεκριμένα την Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, την Κέα (Τζια) και την Κύθνο.

Σε σχέση με το 2013, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών παραμένουν χαμηλότερες κατά 10,3%. Τη μικρότερη μεταβολή σε σχέση με πριν από επτά χρόνια καταγράφει η Μύκονος, όπου οι αξίες έχουν αναπληρώσει μέρος του χαμένου εδάφους και είναι σήμερα μόλις 6,9% χαμηλότερες. Στον αντίποδα, οι τιμές στην Κύθνο παραμένου 15,3% χαμηλότερες, καθώς το 2013 ανέρχονταν σε 1.600 ευρώ/τ.μ., από 1.360 ευρώ/τ.μ. σήμερα.

Μικρές μεταβολές

Η ανάλυση της Geoaxis σημειώνει ότι οι θερινές εξοχικές κατοικίες παρουσιάζουν μια σημαντική σταθερότητα, τόσο στη φάση της πτώσης όσο και σε εκείνη της ανόδου. Δηλαδή, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων, η διακύμανση των τιμών είναι πολύ ηπιότερη.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, διευθύνοντα σύμβουλο της Geoaxis και επικεφαλής του τομέα Valuation Professional Group του RICS Hellas, «κατά τους επόμενους μήνες του 2020, οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών. Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας».

Κατά τον ίδιο, η αβέβαιη φετινή τουριστική περίοδος, η πιθανότητα νέας έξαρσης του ιού από το φθινόπωρο και η τυχόν θετική επίδραση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης στην πραγματική οικονομία, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει τελικά ο νέος κορωνοϊός στην αγορά ακινήτων.

Πάντως, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέχρι πρότινος, οι πωλητές εξοχικών κατοικιών είχαν την πολυτέλεια να τις εκμεταλλεύονται μέσω και των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με τον τρόπο αυτό, είχαν το απαιτούμενο εισόδημα, ώστε να μην πιέζονται να πωλήσουν τα ακίνητά τους σε τιμές χαμηλότερες, προσδοκώντας σε πλήρη ανάκαμψη και της αγοράς εξοχικών κατοικιών. Κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, αυτή η δυνατότητα θα απουσιάσει. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό κατά τους επόμενους μήνες, να υπάρξουν περιπτώσεις χαμηλότερων ζητούμενων τιμών από μερίδα πωλητών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή