Ταχεία ανάκαμψη για τα ενοίκια των καταστημάτων

Ταχεία ανάκαμψη για τα ενοίκια των καταστημάτων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη για την πορεία του κλάδου εμπορικών ακινήτων της Ελλάδας εμφανίζεται η Capital Economics, εκτιμώντας πως παρά το «χτύπημα» λόγω πανδημίας οι επιδόσεις του θα είναι οι καλύτερες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Οπως σημειώνει, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να έχει καλύτερες επιδόσεις φέτος από ό,τι αναμενόταν, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η δραστηριότητα επανήλθε περίπου στο 90% των «φυσιολογικών επιπέδων» στα τέλη του Ιουνίου. Επιπλέον, οι δείκτες του λιανικού εμπορίου υποδηλώνουν απότομη αύξηση της δραστηριότητας των καταναλωτών στα τέλη Ιουνίου, από τα ταχύτερα ριμπάουντ στη Ζώνη του Ευρώ. Ετσι, εκτιμάται πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος (έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για ύφεση 15%), προτού ανακάμψει κατά 7% το 2021.

Η Capital Economics εξακολουθεί, πάντως, να αναμένει ότι η κατανάλωση θα μειωθεί κατά περίπου 7% φέτος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής περιόδου έχει χαθεί και η ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί μόλις παύσουν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση.

Ετσι, εκτιμά ότι τα ενοίκια για πρώτης κατηγορίας (prime) εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα θα μειωθούν κατά 5% το 2020, σε αντίθεση με την ετήσια μέση αύξηση περίπου 10% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο, ο κλάδος εμπορικών ακινήτων της Ελλάδας αναμένεται να έχει πολύ καλύτερη πορεία σε σχέση με τους υπόλοιπους στη Νότια Ευρώπη, όπως εκτιμά. Και αυτό γιατί, εκτός του ότι η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει αυξηθεί ταχύτερα, τα μέτρα μείωσης ενοικίων στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση (έκπτωση 40%) είναι πολύ πιο γενναιόδωρα από τα αντίστοιχα άλλων κυβερνήσεων της περιοχής.

Αν και δεν είναι αρκετά για να αποφευχθεί η πτώση των ενοικίων φέτος, θα μπορούσαν να παρέχουν στήριξη στα περιθώρια κέρδους στο λιανεμπόριο –τα οποία είναι πιθανό να έχουν πληγεί σοβαρά– και θα βοηθήσουν την ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Συνεπώς, ο οίκος προβλέπει ότι τα ενοίκια εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα θα ανακάμψουν γρηγορότερα από ό,τι σε άλλες αγορές της Νότιας Ευρώπης το 2021, ενώ «βλέπει» αύξηση της ενοικίασης περίπου 1,6% ετησίως το 2022-2024, με τα ενοίκια να κινούνται υψηλότερα μέχρι το τέλος του 2024, σε αντίθεση με άλλες αγορές της Νότιας Ευρώπης, όπου αναμένεται μείωση ή σταθεροποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή