Εξι μνηστήρες για Cepal και project Galaxy

Εξι μνηστήρες για Cepal και project Galaxy

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από έξι επενδυτικά κεφάλαια υπήρξε για την πώληση της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal και την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10,5 δισ. ευρώ (project Galaxy) της Alpha Bank. Ενδιαφερόμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών που είχε οριστεί την Παρασκευή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες οι PIMCO, Apollo, Bain Capital, Cerved, Cerberus και Lοonestar.

Ανακοίνωση της τράπεζας κάνει λόγο για «ευχάριστο πονοκέφαλο», καθώς «το σύνολο των υποψηφίων επενδυτών αντιμετωπίζει το project Galaxy αφενός ως προϋπόθεση για την πρωταγωνιστική τους παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Cepal και αφετέρου ως εφαλτήριο ανάπτυξης και κερδοφορίας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά». Επιπλέον, όπως σημειώνει η Alpha Bank, «η ποιότητα των υποψηφίων επενδυτών είναι τέτοια που προκαλεί αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, γεγονός που δημιουργεί ασφάλεια και ικανοποίηση και στους εργαζομένους της νέας εταιρείας».

Παρά τη γενικευμένη ανησυχία που προκαλεί η ύφεση στην οικονομία λόγω της πανδημικής κρίσης, η διοίκηση της τράπεζας κινείται εμπροσθοβαρώς για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και όπως ανακοίνωσε «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθεί η shortlist με τους υποψηφίους για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων». Οι εξελίξεις αναμένονται πυκνές εντός του καλοκαιριού, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να τοποθετείται ακόμη και πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, ενώ στο δ΄ τρίμηνο του έτους τοποθετείται η υποβολή του αιτήματος για την ένταξη της τιτλοποίησης στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Το αίτημα θα αφορά το senior τμήμα του χαρτοφυλακίου που διαμορφώνεται στα 3,7 δισ. ευρώ και για το οποίο η τράπεζα θα πρέπει να διαθέτει πιστοληπτική αξιολόγηση BB- έτσι ώστε να λάβει την κρατική εγγύηση. 

Η τιτλοποίηση  διαρθρώνεται σε τρία χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για δύο χαρτοφυλάκια λιανικής ύψους 7,5 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ και όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, οι υποψήφιοι επενδυτές κλήθηκαν να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές αφενός για τη Cepal σε συνδυασμό είτε με τα δύο χαρτοφυλάκια λιανικής είτε και για τα τρία χαρτοφυλάκια μαζί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές που κατατέθηκαν αφορούν και τα τρία χαρτοφυλάκια.

Αναπόσπαστο τμήμα της συναλλαγής αποτελεί η πώληση έως του 100% της Cepal και σε συνδυασμό με τη σύμβαση μακροχρόνιας συνεργασίας που θα υπογράψει η Alpha Bank με τον προτιμητέο επενδυτή για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της τράπεζας, θα κρίνει και το ύψος του τιμήματος. Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, η τράπεζα θα αναθέσει στη νέα Cepal που θα δημιουργηθεί το σύνολο των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της, δηλαδή πέραν των 10,5 δισ. ευρώ της τιτλοποίησης και άλλων 7 δισ. ευρώ, αποδίδοντας στη συνεργασία στρατηγικό χαρακτήρα για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της.

Επιπλέον, στη νέα Cepal θα μεταφερθεί προσωπικό 800 υπαλλήλων που σήμερα εργάζεται στη διεύθυνση καθυστερήσεων της Alpha Bank (μοντέλο cave out), ενώ με παράλληλες διαδικασίες θα γίνει και η απόσχιση των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα τράπεζα (hive down), έτσι ώστε από τη ζημία που θα προκληθεί να αποφευχθεί η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου με βάση τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία. Η επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας έχει υπολογιστεί έως και 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank θα απορροφηθεί πλήρως από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή