7 μέρη να επισκεφτείς στο Ηράκλειο

7 μέρη να επισκεφτείς στο Ηράκλειο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα τόσο μεγάλο και φημισμένο νησί όπως η Κρήτη, με την πλούσια ιστορία της, τις υπέροχες παραλίες και τις τοπικές γεύσεις της, μια επίσκεψη στο Ηράκλειο είναι η ιδανική εισαγωγή στην ιστορία και τις ομορφιές του νησιού.

Ξεκίνησε τη βόλτα σου από το λιμάνι, περπάτησε κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τη θάλασσα με το κέντρο και την παλιά πόλη, χάσου μέσα στα μικρά στενά, επισκέψου τα μουσεία της πόλης, κάθισε να απολαύσεις μια ρακή σε ένα από τα εκατοντάδες ρακάδικα, δοκίμασε την τοπική κουζίνα και αγνάντεψε το ηλιοβασίλεμα σε μια μαγική παραλία.

Η Παλιά Πόλη

Το ιστορικό κέντρο με την Πλατεία Ελευθερίας, την ενετική Λότζια, την Εκκλησία του Αγ. Τίτου και την Πλατεία των Λιονταριών με πεζόδρομους που σφύζουν από ζωή, είναι σημεία που δεν πρέπει να χάσεις και θα σε ταξιδέψουν στον παρελθόν.

Το Ενετικό Φρούριο Κούλες

Το κάστρο στο λιμάνι, γνωστό και ως Castello del Molo ή Rocca al Mare, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης. Χτίστηκε από τους Ενετούς και χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φυλακή από τους Οθωμανούς. Αν προχωρήσεις λίγο κατά μήκος της οδού 25ης Αυγούστου, μπορείς ακόμα να δεις τα απομεινάρια του ενετικού Νεωρίου, του ναυπηγείου όπου επισκευάζονταν τα πλοία του ενετικού στόλου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Πάνω από 5.000 χιλιάδες χρόνια ιστορίας φιλοξενούνται στο εσωτερικό αυτού του μουσείου. Ένα από τα πιο σημαντικά Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας δεν είναι παρά μια αφορμή από μόνο του, για να επισκεφτείς την πόλη. Μη φύγεις χωρίς να δεις τον Δίσκο της Φαιστού και τις υπέροχες τοιχογραφίες, που ανάμεσά τους βρίσκεται και η διάσημη αναπαράσταση των Ταυροκαθαψίων.

 

Το Ανάκτορο της Κνωσού

Μόλις 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, βρίσκεται ίσως ο κυριότερος λόγος για να επισκεφτείς το Ηράκλειο: το Παλάτι της Κνωσού που άκμασε τη Μινωική Εποχή (2000-1350 π.Χ.). Εκείνη την περίοδο υπήρξε το πιο σημαντικό οικονομικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό κέντρο όλης της Κρήτης. Είναι ένας από τους πιο φημισμένους και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και την Αίθουσα του Θρόνου να ξεχωρίζουν ως τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα.

Το Ανάκτορο της Φαιστού

Το Ανάκτορο της Φαιστού, ένα ακόμα σημαντικό Παλάτι της Μινωικής Εποχής, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ανάκτορο (γύρω στα 18.000 τ.μ.) μετά το Ανάκτορο της Κνωσού, χτισμένο πάνω σε έναν λόφο στη δυτική πλευρά της μεγαλύτερης και πιο εύφορης κοιλάδας του κάμπου της Μεσσαράς.

Μεσσαρά

Με έκταση 1.214 τετραγωνικά χλμ., η πεδιάδα της Μεσσαράς βρίσκεται στον Νομό Ηρακλείου. Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν ακόμα να δουν τα «ελαιοτριβεία» της Μινωικής περιόδου, τα οποία τεκμηριώνουν τη μακρά ιστορία της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη και τον σημαντικό ρόλο της ελιάς στο νησί. Η περιοχή είναι γεμάτη από αιωνόβιες ελιές που βρίσκονται εκεί από την Ενετοκρατία και τη Μινωική Περίοδο, πράγμα που τις καθιστά από τις αρχαιότερες ελιές της Ελλάδας. Είναι το ιδανικό μέρος για να αγοράσεις εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Το χωριό Αρχάνες

Λίγο πιο έξω από την πόλη βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους και πιο πολύχρωμους ελληνικούς οικισμούς. Περπάτησε στα πλακόστρωτα σοκάκια του με τους χρωματιστούς τοίχους, ξεκουράσου σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία και δοκίμασε τη χορτόπιτα και τα ξεροτήγανα, την τοπική σπεσιαλιτέ.

Αυτό το καλοκαίρι, πέταξε από 9€!

Η Ελλάδα σε περιμένει.

Κάνε εδώ την κράτησή σου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή