Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ χορήγησαν με 1.6 δισ. δολάρια τη Novavax για να εξασφαλίσουν 100 εκ. δόσεις πιθανού εμβολίου

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ χορήγησαν με 1.6 δισ. δολάρια τη Novavax για να εξασφαλίσουν 100 εκ. δόσεις πιθανού εμβολίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε την «Επιχείρηση Warp Speed» («ταχύτητα δίνης») επιχειρώντας να αποκτήσει 300 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι Αμερικανοί πολίτες.

Οι ΗΠΑ, καθώς δεν συμμετέχουν σε προγράμματα συγκέντρωσης οικονομικών πόρων, έχουν επιλέξει να κινηθούν με δικές τους πρωτοβουλίες και κινήσεις.

Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έδωσε 1,6 δισεκ. δολάρια στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax για το υπό έρευνα εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα εξασφαλίζοντας 100 εκατομμύρια από τις πρώτες δόσεις του, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αντίπαλα προγράμματα διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών και εργαστηρίων, που βασίζονται σε άλλες τεχνολογίες, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τις κλινικές έρευνες και, παράλληλα, την κατασκευή παραγωγικών μονάδων. Και σε αυτά δεν υπολογίζεται η αγορά του 92% της παραγωγής του αντιιικού φαρμάκου remdesivir μέχρι τον Σεπτέμβριο, του πρώτου φαρμάκου η αποτελεσματικότητα του οποίου στην αντιμετώπιση της Covid-19 έχει αποδειχθεί κλινικά.

«Η επιχείρηση Warp Speed δημιουργεί ένα πακέτο εμβολίων για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να αποκτήσουμε τουλάχιστον ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Άζαρ.

Η επένδυση των υπουργείων Υγείας και Άμυνας στη Novavax, μια εταιρεία που εδρεύει στο Μέριλαντ, έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τα τέλη του έτους, για να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές έρευνες και, εν τέλει, στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η Novavax ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές σε 130 ανθρώπους στην Αυστραλία τον Μάιο και στη χρηματοδότησή τους βοήθησε η CEPI, μια σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα αντικείμενο της οποίας είναι η εξεύρεση πόρων για την παραγωγή εμβολίων. Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η τρίτη φάση της δοκιμής πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών.

Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πάνω από 2 δισεκ. δολάρια σε πιθανά εμβόλια διαφόρων εταιρειών όπως οι Johnson & Johnson (456 εκατ. Δολάρια), Moderna (483) και AstraZeneca (1,2 δισεκ. σε συνεργασία με την Οξφόρδη). Η γαλλική Sanofi εξασφάλισε τον Φεβρουάριο ένα μικρό συμβόλαιο, ύψους 30 εκατομμυρίων, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν συμμετέχει στο πρόγραμμα Warp Speed.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδότησε με 450 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία Regeneron για το πειραματικό φάρμακο (REGN-COV-2) κατά της Covid-19, το οποίο δοκιμάζεται επί του παρόντος σε ασθενείς (ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή) αλλά και σε υγιείς ανθρώπους που όμως εκτέθηκαν στον νέο κορονοϊό (στις ΗΠΑ). Τα πρώτα αποτελέσματα ενδέχεται να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή