Το πλοίο «Ηρακλής», δωρεά Π. Λασκαρίδη, εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό

Το πλοίο «Ηρακλής», δωρεά Π. Λασκαρίδη, εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πολεμικό Ναυτικό μας εντάχθηκε χθες επισήμως το δεύτερο πλοίο που δώρισε η οικογένεια του Πάνου Λασκαρίδη. Η τελετή ονοματοδοσίας του έγινε χθες το πρωί με κάθε επισημότητα στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του προέδρου του Κοινοβουλίου και του δωρητή. Πρόκειται για το «Ηρακλής», πλοίο γενικής υποστήριξης, το οποίο είναι νεότερο και ισχυρότερο από το «Ατλας Ι», που δώρισε ο εφοπλιστής το 2019 με στόχο την ενίσχυση του Π.Ν. σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας επιδεικνύει εγρήγορση για τη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της.

Το πλοίο «Ηρακλής», δωρεά Π. Λασκαρίδη, εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό-1
Ο «Ηρακλής» είναι το δεύτερο πλοίο-δωρεά του εφοπλιστή. (Φωτ. ΗΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ)

Το νέο απόκτημα του Π.Ν. είναι μήκους 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.500 τόνων, κατασκευασμένο το 2002. Εχει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων και μεγάλη μεταφορική ικανότητα, άνω των 2.600 τόνων, στο ανοικτό του κατάστρωμα. Ο «Ηρακλής» –όπως και το «Ατλας Ι»– διαθέτει επιπλέον δυνατότητα σταθεροποίησης σε ακινησία υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και έτσι μπορεί να υποστηρίζει επιχειρήσεις ελικοπτέρων, ανεφοδιασμού του στόλου, αλλά και διάσωσης υποβρυχίων. Η σχεδίαση και των δύο πλοίων έχει γίνει με γνώμονα την επιχειρησιακή ευελιξία, που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφέρουν βαρέα άρματα και οχήματα μάχης και υποστήριξης, γερανούς, βαριές κατασκευές και εμπορευματοκιβώτια με διαμόρφωση ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής.

Το πλοίο «Ηρακλής», δωρεά Π. Λασκαρίδη, εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό-2
Η τελετή έγινε στον ναύσταθμο Σαλαμίνας χθες το πρωί. (Φωτ.ΗΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ)

Στον χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν., δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα-σταθμός για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των μονάδων του στόλου του πολεμικού μας ναυτικού, καθώς και των πλοίων υποστήριξής του».

Με τη σειρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε πως το ΠΓΥ «Ηρακλής» αποτελεί μια «αξιόμαχη μονάδα, απολύτως κατάλληλη για υποστήριξη μεγάλου όγκου επιχειρήσεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως το νέο πλοίο «εκσυγχρονίζει τις εν πλω δυνατότητες υποστήριξης του στόλου μας, με άμεση ισχύ».

Το πλοίο «Ηρακλής», δωρεά Π. Λασκαρίδη, εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό-3
Οι επίσημοι και ο δωρητής στο νέο πλοίο του Π.Ν. (Φωτ. ΗΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ)

Ο δωρητής Παναγιώτης Λασκαρίδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «ο εξοπλισμός του Π.Ν. τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί σε επικίνδυνο βαθμό και πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστεί, προκειμένου να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στο Π.Ν. να κάνει τη δουλειά του με καλύτερο τρόπο». Συμπλήρωσε πως δεν θα κριθούμε ως χώρα από επιτυχίες στην οικονομία στο μέτωπο του κορωνοϊού, αλλά εάν καταφέρουμε να προασπίσουμε τα εθνικά δίκαια. Με αφορμή την πολύτιμη προσφορά του εφοπλιστή στο Π.Ν. και στην πατρίδα, του απονεμήθηκε στη χθεσινή τελετή η Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής, καθώς και ο βαθμός του υποναυάρχου επί τιμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή