Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης

Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πτώση κάτω από τις 650 μονάδες –που αποτελούσαν και το επίπεδο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη– σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας αυτή τη φορά τα βήματα των διεθνών αγορών. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες γύρω από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού διεθνώς, ενισχύουν τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα των μετοχικών αγορών, στρέφοντας τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» των ομολόγων. Παράλληλα, η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας έδωσε «καύσιμα» στους πωλητές να ρευστοποιήσουν κι άλλο τις θέσεις τους, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, αν και η Επιτροπή διόρθωσε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της, συνεχίζει να «βλέπει» βαθιά ύφεση φέτος και μικρότερη ανάκαμψη το 2021, αποθαρρύνοντας έτσι τους αγοραστές.

Κόντρα στην πτώση του Χ.Α., τα ελληνικά ομόλογα (όπως και τα περισσότερα ομόλογα στην Ευρωζώνη) σημείωσαν νέο ράλι, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο και προ πανδημίας, στο 1,1%, διατηρώντας το αρνητικό spread έναντι των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων, των οποίων η απόδοση κινήθηκε στο 1,29%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,78% στις 644,12 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,34 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,81% στις 1.559,10 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,16% στις 847,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 3,21% στις 365,56 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,62%, τη Eurobank στο -3,30%, την Εθνική Τράπεζα στο -3,73% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -3,42%.

Η θερινή ραστώνη έχει ήδη καταλάβει το στρατόπεδο των αγοραστών, με αποτέλεσμα, μετά την αποτυχία υπέρβασης των 680 μονάδων του Γενικού Δείκτη, να προκύπτει ότι και οι 660 μονάδες συνιστούν όριο αντίστασης που δύσκολα θα το ξεπεράσουμε, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Επανέρχεται έτσι το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης προς τις 600 μονάδες.

Παράλληλα, οι επενδυτές εξωτερικού απέχουν επιδεικτικά, στάση που δεν εξηγείται αυτή τη φορά από τις γνωστές παθογένειες του Χ.Α. (ρηχότητα, χαμηλή συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων κ.ο.κ.). Πιθανότατα, επομένως, να είναι ο φόβος για εξωγενείς διαταραχές που οδηγεί στην παρούσα στάση: o φόβος επιδείνωσης των ήδη τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο φόβος διατάραξης του ήδη βεβαρημένου λόγω της πανδημίας οικονομικού κλίματος από την είσοδο της πολιτικής ζωής στη δίνη της σκανδαλολογίας ή άλλες εξωγενείς διαταραχές (προεκλογική περίοδος ΗΠΑ) που μπορεί να οδηγήσουν σε κινήσεις βίαιων αποεπενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες κατατάσσεται και η ελληνική. Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να βελτιωθεί η χαμηλή ορατότητα που χαρακτηρίζει για την ώρα τα δρώμενα στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή