Τρεις επιλογές ύψους εισφορών για εφάπαξ, επικουρική σύνταξη

Τρεις επιλογές ύψους εισφορών για εφάπαξ, επικουρική σύνταξη

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και έμμισθων δικηγόρων, μηχανικών και υγειονομικών.

Τρεις επιλογές για την επικούρηση και άλλες τόσες για το εφάπαξ έχουν από τον τρέχοντα μήνα οι περίπου 250.000 μη μισθωτοί προκειμένου να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, τίθεται σε ισχύ η διαδικασία της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας με ηλεκτρονική αίτηση στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και έμμισθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι νέες εισφορές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου, όπως και για την κύρια ασφάλιση. Ομως, κατά το α΄ εξάμηνο του έτους οι περίπου 250.000 υπόχρεοι ασφάλισης σε έναν ή και στους δύο αυτούς κλάδους είχαν καταταχθεί υποχρεωτικά στην 1η και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας 42 ευρώ για την επικούρηση και 26 ευρώ για το εφάπαξ.

Πλέον μπορούν να επιλέξουν μεταξύ και των υπόλοιπων δύο κατηγοριών, ήτοι 51 ευρώ για επικούρηση και 31 ευρώ για εφάπαξ στη 2η κατηγορία και 61 ευρώ για επικούρηση και 37 ευρώ για εφάπαξ στην 3η κατηγορία. Οφείλουν, βέβαια, να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Εάν δεν το πράξουν, βάσει της εγκυκλίου που εκδόθηκε, θα παραμείνουν για όλο το 2020 στην πρώτη κατηγορία κάθε κλάδου.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει επίσης ότι, στις περιπτώσεις που μισθωτός έχει και μπλοκάκι, η 1η κατηγορία είναι η κατώτατη κατηγορία καταβολής εισφορών για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν το ποσό των εισφορών από τη μισθωτή απασχόληση υπολείπεται του ποσού εισφοράς της κατώτατης κατηγορίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να πληρώσει τη διαφορά.

Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας θεσπίζεται η καταβολή μιας εισφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή