Ο ΟΟΣΑ, η CCC και ο Καλογρίτσας

Ο ΟΟΣΑ, η CCC και ο Καλογρίτσας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον Μάρτιο του 2015 η αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να κάνει την τρίτη επιθεώρηση για το κατά πόσον η χώρα μας τηρούσε τη σύμβαση για την αποφυγή διεφθαρμένων πρακτικών σε αγορές του εξωτερικού. Η 4η από τις 8 περιπτώσεις που κοινοποίησε ο ΟΟΣΑ στην ελληνική κυβέρνηση αφορούσε «ελληνική κατασκευαστική εταιρεία», που εφέρετο να έχει δωροδοκήσει με 350.000 ευρώ αξιωματούχους του υπουργείου Συγκοινωνιών της κυβέρνησης του Ομάν για να κερδίσει έναν τοπικό διαγωνισμό. Οι διεφθαρμένοι τοπικοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, επειδή, πάντα κατά τον διεθνή οργανισμό, είχαν πάρει τα χρήματα από δύο στελέχη της CCC στο Ομάν.

Οι αιτιάσεις του ΟΟΣΑ παραπέμφθηκαν στην εισαγγελέα Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, η οποία διέταξε να γίνει ο σχετικός έλεγχος για το κατά πόσον είχαν παραβιασθεί διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Ο έλεγχος αυτός μεταξύ των άλλων βοήθησε πολύ στη βελτίωση της θέσης της χώρας κατά 10 βαθμίδες στον δείκτη καταπολέμησης της διαφθοράς. Η CCC διέπεται από τις διατάξεις του νόμου 89 και απαγορεύεται να παρέχει υπηρεσίες και να τιμολογεί στην Ελλάδα. Ο φορολογικός έλεγχος δεν απέδωσε το παραμικρό αποτέλεσμα και έκλεισε από τις φορολογικές αρχές, αλλά η έναρξή του ήταν σχετικά πρόσφατη όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ομως, μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για τις άδειες, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο όμιλος CCC ζήτησε να του επιστραφούν τα χρήματα για την εγγυητική του διαγωνισμού.

Τα χρήματα κατά μία εκδοχή είχαν δοθεί από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την έκδοση της εφημερίδας Documento, κάτι όμως που και ο ΣΥΡΙΖΑ και το Documento αρνούνται.

Πηγές με γνώση της δοσοληψίας μεταξύ CCC και «Τοξότη» επισημαίνουν ότι σύμφωνα με κάποια στελέχη της αραβικής κατασκευαστικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα, ο κ. Καλογρίτσας είχε αναλάβει αντιπαροχή ισόποση των 3 εκατομμυρίων που θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για την άδεια εάν είχε τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, ενώ διαψεύδουν ότι ο αραβικός κατασκευαστικός κολοσσός είχε δεσμευθεί να καταβάλει το σύνολο του τιμήματος της άδειας. «Απλά του Καλογρίτσα του έλειπαν 20 εκατομμύρια για την πρώτη δόση και όπως είχε απευθυνθεί στον Κοντομηνά και τον Μαρινάκη απευθύνθηκε και στην CCC στην απελπισμένη προσπάθεια να βρει τα χρήματα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καλογρίτσας επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι ο αραβικός κολοσσός θα πλήρωνε για το σύνολο της άδειας μετά τη διαιτητική απόφαση στην Ελβετία.

Ο κ. Καλογρίτσας δεν εμφανίστηκε στη διαιτητική δίκη στην Ελβετία για να «μην τη νομιμοποιήσει», όπως είπε σε συνεργάτες του, απέστειλε ωστόσο δύο επιστολές με τους ισχυρισμούς που παρουσίασε και στην Αθήνα περί «εικονικότητας της συναλλαγής», που φαίνεται ωστόσο ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν από το διαιτητικό δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή