«Ναι» από ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τις πορείες

«Ναι» από ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τις πορείες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη Φώφη Γεννηματά να μιλά «για νέο νομοσχέδιο», μετά τις τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα, το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε να υπερψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, «παλεύοντας για περαιτέρω βελτιώσεις», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρός του.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση βουλευτών και στελεχών στη Βουλή. Επί της ουσίας, η Χαρ. Τρικούπη ζητάει, επιπροσθέτως των αλλαγών που έχουν ήδη υιοθετηθεί σε σχέση με το αρχικό πλαίσιο, τροποποίηση και στο άρθρο περί αστικής ευθύνης, διαμηνύοντας ότι αν δεν γίνουν, θα καταψηφίσει το εν λόγω άρθρο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόβλεψη περί αστικής ευθύνης των διοργανωτών των συναθροίσεων για ζημίες και καταστροφές. Στο συγκεκριμένο σημείο έχει διαφωνήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κατεγράφησαν και διαφορετικές απόψεις, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί ζήτημα καθοριστικών αποκλίσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με πηγές να μιλούν για συλλογική απόφαση και διάλογο σε εποικοδομητικό κλίμα. 

Πάντως, το εν λόγω ζήτημα είναι σαφές ότι ενέχει ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις για το ΚΙΝΑΛ, καθώς αναμένεται να δεχθεί πυρά εξ αριστερών για «ταύτιση» με την κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται πως ενδέχεται να δοκιμάσει και τους παραδοσιακούς δεσμούς της παράταξης με τον συνδικαλιστικό χώρο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, σαφή πολιτική χροιά είχε και η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, η οποία ανέδειξε τη συμβολή του ΚΙΝΑΛ στις τροποποιήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «θεσμικές εγγυήσεις, απέναντι σε κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων». Εκανε δε λόγο για «ριζικές αλλαγές σε ένα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που απαγόρευε ουσιαστικά τις διαδηλώσεις», λαμβάνοντας ξεκάθαρες αποστάσεις από τις αρχικές θέσεις του Μαξίμου. «Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό», πρόσθεσε ακόμη η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, τοποθετώντας επί της ουσίας την παράταξη στον χώρο που η Χαρ.

Τρικούπη επιδιώκει να κερδίσει έδαφος το προσεχές διάστημα, ανάμεσα δηλαδή σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή