Οι επίμονοι λαθρανασκαφείς

Οι επίμονοι λαθρανασκαφείς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έσκαβαν στην τύχη, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν. Το κυνήγι του θησαυρού ξεκινούσε με συγκεκριμένα βήματα. Πρώτα έστελναν φωτογραφίες από αγρούς σε έναν φανοποιό αυτοκινήτων, τον οποίο θεωρούσαν «ειδικό», για να γνωμοδοτήσει εάν κρύβεται κάτι πολύτιμο στο υπέδαφος. Επειτα έπιαναν δουλειά με σκεπάρνι, φτυάρι και αξίνα, ενώ επιστράτευαν με φειδώ βαριά σκαπτικά μηχανήματα, για να μην κινήσουν υποψίες. Υψηλόβαθμος αστυνομικός φέρεται να τους συνόδευε με το υπηρεσιακό του όχημα. Η αναζήτηση αρχαιοτήτων φαίνεται πως ήταν το πάθος του. «Το μυαλό του είναι πώς θα βγάλει το Φαραώ, το Μέγα Αλέξανδρο. Τις Μυκήνες ψάχνει, τον Μινώταυρο», έλεγαν για αυτόν φερόμενοι συνεργοί του.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος ερευνούσε άλλες παράνομες ενέργειες προτού πέσει πάνω στην ομάδα των λαθρανασκαφέων. Πριν από μήνες είχε φτάσει στα γραφεία της γραπτή, ανώνυμη καταγγελία για το τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Ευζώνων. Σύμφωνα με την επιστολή, επίορκοι αστυνομικοί διευκόλυναν την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών νοθεύοντας διαβατήρια, ενώ φέρονται να πραγματοποιούσαν και εικονικούς ελέγχους οχημάτων επιτρέποντας την είσοδο αδασμολόγητων προϊόντων. Από την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών γέμισαν 85 DVD και συντάχθηκαν 1.363 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης. Συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα 14 άτομα, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 147 κατηγορούμενοι. Πέρα από το αδίκημα των παράνομων ανασκαφών, σε κάποιους αποδίδονται εικονικές θεωρήσεις διαβατηρίων και σε άλλους παράνομη διακίνηση τσιγάρων και καπνού από το τελωνείο των Ευζώνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, βασικό ρόλο στην ομάδα που πραγματοποιούσε τις λαθρανασκαφές έχει συλληφθείς ο οποίος φέρει τον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή. Στην οικία του βρέθηκαν μεταξύ άλλων συσκευές ανίχνευσης μετάλλων και ένα βιβλίο με τίτλο «Χρυσοθηρία – Αναζητώντας Θησαυρούς».

Εμπλέκεται βάσει της δικογραφίας σε δεκάδες εκσκαφές κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, στα χωριά Ποντοηράκλεια και Πευκόδασος, αλλά και σε άλλους όμορους νομούς. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα τουλάχιστον σε μία περίπτωση υφιστάμενός του αρχιφύλακας κάλυψε τη δράση της ομάδας και δεν προχώρησε σε δίωξη.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να άνοιξαν οπές διαμέτρου και βάθους δύο μέτρων σε αρχαίο ελληνικό τύμβο στο χωριό Πεντάλοφος, περιοχή η οποία προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος. Στα περισσότερα από 70 περιστατικά λαθρανασκαφών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία πάντως δεν προσδιορίζεται το ακριβές σημείο στο οποίο έδρασαν, ούτε εάν απέδωσαν οι προσπάθειές τους. Τον περασμένο Μάιο ο υψηλόβαθμος αστυνομικός μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του φέρεται να παρουσίασε σε υποψήφιο αγοραστή ένα σύγχρονο κόσμημα ως αρχαίο. Είπαν ότι είχε βρεθεί σε παράνομη ανασκαφή στη Χαλκιδική και επιχείρησαν να το πουλήσουν προς 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων οι κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση τσιγάρων εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια τουλάχιστον 369 κούτες με σκοπό να τις πουλήσουν λαθραία στην εγχώρια αγορά. Ακόμη εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες αστυνομικοί του τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Ευζώνων είχαν πραγματοποιήσει μέσα στο 2020 περισσότερες από 150 παράνομες θεωρήσεις διαβατηρίων, εισπράττοντας για κάθε περίπτωση από 150 έως 250 ευρώ.

Ο δικηγόρος Μιλτιάδης Κοτζαμανίδης, συνήγορος ενός εκ των συλληφθέντων αστυνομικών, υποστηρίζει ότι η δικογραφία έχει γενικολογίες, ασάφειες και ανυπαρξία στοιχείων. Επισημαίνει ακόμη ότι ενώ οι συλληφθέντες κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, από τα κατασχεθέντα αντικείμενα δεν προκύπτει η ύπαρξη ταμείου. «Σε ένα σοβαρό ακροατήριο οι κατηγορίες θα γκρεμιστούν σαν χάρτινος πύργος», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή