Ανθούν τα ενεχυροδανειστήρια στην Ιταλία

Ανθούν τα ενεχυροδανειστήρια στην Ιταλία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού είναι σαρωτικές για πολλούς Ιταλούς, οι οποίοι καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες σε πολέμους, στην πανούκλα, στις πολιορκίες και στις οικονομικές κρίσεις: στα ενεχυροδανειστήρια.

Στις ουρές στα ενεχυροδανειστήρια όλης της χώρας, η αγωνία είναι έντονη. Ο κόσμος ανησυχεί για συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώνονται, για πελάτες που δεν μπαίνουν στα καταστήματα και τουρίστες που δεν νοικιάζουν δωμάτια.

Οι διευθυντές των ενεχυροδανειστηρίων, όμως, δεν παραπονιούνται, καθώς οι δουλειές τους αυξήθηκαν κατά 20% έως 30% μετά την καραντίνα. Αν τα έκτακτα βοηθήματα που χορηγεί η ιταλική κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού σταματήσουν από Σεπτέμβριο, οι δουλειές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Τα ενεχυροδανειστήρια αποτελούν επίσημο, αν και αναχρονιστικό κομμάτι του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. «Το φθινόπωρο θα δούμε περισσότερα οικονομικά προβλήματα», λέει ο Ράινερ Στέγκερ, γενικός διευθυντής της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων Affide στη Ρώμη. «Ισως μπορούμε να βοηθήσουμε».

«Αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορείς να αγοράσεις ξανά τα πράγματά σου», λέει ο 65χρονος Κλαούντιο Λορέντσο, σχολικός τροχονόμος, που περίμενε στην ουρά για να πληρώσει τόκους για τις βέρες του ίδιου και της συζύγου του. «Αλλιώς, δεν μπορείς». Αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει τους τόκους για τα χρήματα που δανείστηκε με ενέχυρο τα υπάρχοντά του, υπάρχει περίπτωση τα υπάρχοντα αυτά να βγουν σε πλειστηριασμό.

Οι υπερασπιστές των ενεχυροδανειστηρίων σημειώνουν ότι εκπλειστηριάζεται μόνο το 5% των αντικειμένων.

Επίσης, ότι παρέχουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που χρειάζονται χρήματα, καθώς τους βοηθούν να αποφύγουν τους τοκογλύφους, με ένα σύστημα πολύ πιο απλό και ξεκάθαρο σε σχέση με πολλά σύγχρονα τραπεζικά προϊόντα. Αν από τον πλειστηριασμό υπάρξει κέρδος, αυτό πηγαίνει στον πελάτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή