Βαθύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη «βλέπει» τώρα η Κομισιόν

Βαθύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη «βλέπει» τώρα η Κομισιόν

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ακόμα πιο δυσοίωνη είναι η εικόνα της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, δύο μήνες μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεών της. Συνολικά για την Ευρωζώνη, στις ενδιάμεσες θερινές εκτιμήσεις της, η Επιτροπή προβλέπει βαθύτερη ύφεση, της τάξεως του 8,7% φέτος, έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις (ευθυγραμμίζεται έτσι με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Η έκθεση παραμένει πιο αισιόδοξη από την ΕΚΤ για το 2021, αλλά ελαφρώς πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις (ανάκαμψη 6,1% αντί για 6,3%, με την ΕΚΤ να προβλέπει μεγέθυνση μόλις 5,2%). Αντιστοίχως, η οικονομία της Ε.Ε. εκτιμάται πλέον ότι θα κλείσει φέτος στο -8,3% (έναντι -7,4% στις εαρινές προβλέψεις) και ότι θα καταγράψει μεγέθυνση 5,8% του χρόνου (έναντι 6,1% τον Μάιο). Στο τέλος του 2021, το ΑΕΠ της Ε.Ε. θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του 2019.

Πτώση παραγωγής

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, «η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε σε μια ξαφνική ύφεση στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, με τη μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Τα μέτρα καραντίνας που εφαρμόστηκαν ανά την Ευρώπη και τον κόσμο εκτιμάται ότι, στην περίοδο της πιο αυστηρής εφαρμογής τους, περιόρισαν την οικονομική δραστηριότητα κατά 25%-30%. Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τα νέα στοιχεία, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις για πτώση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 17% στο πρώτο εξάμηνο, με τη βουτιά να αφορά κυρίως το β΄ τρίμηνο (-13,5% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο).

Με την εξαίρεση της Ελλάδας, η επιδείνωση των προοπτικών για το 2020 είναι πιο αισθητή στις χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό.

Το γαλλικό ΑΕΠ πλέον προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,6% (έναντι 8,2% στις εαρινές προβλέψεις) και να αυξηθεί κατά 7,6% του χρόνου (οριακά βελτιωμένο από το 7,4% του Μαΐου).

Η ιταλική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί κατά 11,2% φέτος (η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.) έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -9,5%, ενώ και η ανάκαμψή της το 2021 αναμένεται πλέον να είναι λιγότερο δυναμική (6,1% αντί για 6,5%).

Η κατάσταση προβλέπεται να είναι σχεδόν εξίσου ολέθρια στην Ισπανία, με ύφεση 10,9% φέτος (έναντι πρόβλεψης 9,4% τον Μάιο) και ανάπτυξη 7,1% το 2021 (έναντι 7% τον Μάιο). Ακόμα πιο δραματική είναι η επιδείνωση της πρόγνωσης και για την πορτογαλική οικονομία, η ύφεση της οποίας πλέον προβλέπεται να φτάσει το 9,8% φέτος, ενώ τον Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα περιοριζόταν στο 6,8%.

Αισθητά πιο σκοτεινή διαγράφεται η φετινή εικόνα και για την Κροατία (-10,8% αντί για -9,1%) και για την Αυστρία (-7,1% αντί για -5,5%). Αντιθέτως, η ύφεση στη Γερμανία εκτιμάται πλέον ότι θα είναι οριακά λιγότερο σφοδρή φέτος (6,3% αντί για 6,5%), με την ανάκαμψη να αναθεωρείται κι αυτή προς τα κάτω (5,3% αντί για 5,9%).

Βελτιωμένες είναι οι προβλέψεις επίσης για τη Δανία (συρρίκνωση 5,2% αντί για 5,9%) και τη Σουηδία (5,3% αντί για 6,1%). Η χώρα της Ε.Ε. που αναμένεται να επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση είναι η Πολωνία, με ύφεση 4,6% φέτος και μεγέθυνση του ΑΕΠ 4,3% του χρόνου.

Ο κ. Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι τα σενάρια περί διευρυνόμενων αποκλίσεων στις προοπτικές των οικονομιών της Ενωσης επιβεβαιώνονται. «Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε ταχέως σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή – για να δώσουμε μια ένεση εμπιστοσύνης αλλά και χρηματοδότησης στις οικονομίες μας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία», είπε.

Ερωτηθείς για την κλείδα κατανομής των πόρων του Next Generation EU (το προτεινόμενο πακέτο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ), ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων απάντησε ότι «δεν πρόκειται περί ενός τέλειου συστήματος» αλλά ότι βασίζεται στην εκτίμηση διαρθρωτικών αδυναμιών της κάθε χώρας, όχι μόνο στην εκτίμηση για το πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ της ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Κριτήρια κατανομής, όπως το επίπεδο ανεργίας το 2015-2019, έχουν επικριθεί από πολλά κράτη-μέλη ως μη συνδεδεμένα με τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, με την Κομισιόν να απαντάει ότι το συγκεκριμένο κριτήριο αντανακλά πιστά τον βαθμό ανθεκτικότητας μιας οικονομίας απέναντι σε κρίσεις. Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η κατανομή των πόρων να βασιστεί σε «πραγματικά δεδομένα», όχι σε προβλέψεις «που αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

Προειδοποίηση Σεντένο

​​​​​​Ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποιεί για τον κίνδυνο να διολισθήσει η Ευρωζώνη σε νέα ύφεση αν εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι κανόνες για τα επίπεδα του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος μετά την κρίση της πανδημίας. Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Σεντένο κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της πανδημίας που ανέστειλε την αυστηρή εφαρμογή των εν λόγω κανόνων και να επανεξετάσουν τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένου και του ορίου του 60% του ΑΕΠ για το εξωτερικό χρέος.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στην έντυπη έκδοση οι προβλέψεις για την Πολωνία σημειώθηκαν εσφαλμένα. Οι παραπάνω αριθμοί είναι οι σωστοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή