Ανοιχτοί σε διάλογο Ε.Ε. με Τουρκία

Ανοιχτοί σε διάλογο Ε.Ε. με Τουρκία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Αλ-Γουατίγια στη δυτική Λιβύη, αλλά και στις επετειακές εκδηλώσεις για τον «Αττίλα» που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στα Κατεχόμενα, αποδίδουν αρμόδιες πηγές την ξαφνική κινητοποίηση του τουρκικού ναυτικού και της αεροπορίας που παρατηρήθηκε από το βράδυ της Κυριακής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως με τη μετακίνηση μονάδων από τη βάση του Ακσάζ. Μάλιστα, μια φρεγάτα που κατευθύνθηκε προς τη Λιβύη «συνόδευσε» χθες έκδοση τριών διαδοχικών NAVTEX από τα νότια της Κρήτης μέχρι τον κόλπο της Σύρτης, οι οποίες μάλιστα έφεραν, ως συνήθως εσχάτως, ονομασίες επιφανών Οθωμανών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα τελευταία δύο 24ωρα υπάρχει κινητικότητα και στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύουν τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135. Εικάζεται ότι στην Αγκυρα υπάρχουν σκέψεις για επιτάχυνση του σχεδιασμού αεροπορικών επιχειρήσεων αριθμού F-16, τα οποία θα μεταβούν στη Λιβύη συνοδεία των ιπτάμενων τάνκερ. Αυτή η κινητικότητα από πλευράς Αγκυρας προκάλεσε αρχικά αναστάτωση στην Αθήνα και από το βράδυ της Κυριακής διατάχθηκε επίσης αναδιάταξη δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, από την Αθήνα εκπέμπεται σήμα ετοιμότητας σε περίπτωση οργανωμένου διαλόγου ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία, όπως επισήμανε χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο οργανωμένος διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση, στην οποία προφανώς εντασσόμαστε και εμείς», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, αναπόφευκτα δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι νομοτελειακό αυτό να συμβεί». Αναφορικά με το πρόσφατο τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είχε ενημερώσει την Αγκελα Μέρκελ για την επικοινωνία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο δεν είχε μεσολαβήσει. «Νομίζω ότι από πλευράς μου και από πλευράς του Τούρκου προέδρου υπήρχε η πρόθεση κάποια στιγμή να επικοινωνήσουμε. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι καλό να μην υπάρχει καμία απολύτως επικοινωνία. Εχω μιλήσει, έχω ενημερώσει εκτεταμένα τη Γερμανίδα καγκελάριο για το ζήτημα αυτό. Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει και αυτή μια τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά δεν χρειαζόμαστε, ως προς την επικοινωνία μας, διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές», είπε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός.

Από πλευράς Αγκυρας εξακολουθούν να καταγράφονται δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης 16 νησιών του Αιγαίου. Αυτή τη φορά οι σχετικές δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προς το BBC, σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε ενώ ο Τούρκος αξιωματούχος ήταν ακόμα στη Λιβύη. «Η Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρει ότι 23 νησιά δεν πρέπει να είναι στρατιωτικοποιημένα. Αλλά 16 από αυτά έχουν εξοπλιστεί από τους γείτονές μας», ανέφερε ο κ. Ακάρ. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ακάρ χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις εκδηλώσεις μνήμης σε «βραχονησίδες», υπονοώντας σαφώς τις ρίψεις στεφάνων στα Ιμια τα προηγούμενα χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή