Η Βιέννη συνιστά στους Αυστριακούς να αποφύγουν τα Βαλκάνια

Η Βιέννη συνιστά στους Αυστριακούς να αποφύγουν τα Βαλκάνια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυστριακή κυβέρνηση εξέδωσε την Τετάρτη έντονη σύσταση στους πολίτες της χώρας να αποφύγουν ταξίδια προς τις περισσότερες βαλκανικές χώρες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στη χερσόνησο του Αίμου.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε στη Βιέννη περαιτέρω ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στα ανατολικά της χώρας, λόγω του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων από κορωνοϊό που προκαλούνται από όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Ο κ. Κουρτς επισήμανε πως η κατάσταση σχετικά με την Covid-19 δυστυχώς επιδεινώθηκε στα Βαλκάνια, και στην Αυστρία υπάρχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις μολύνσεων που προέρχονται από τα ανατολικά.

Ετσι η Βιέννη αποθαρρύνει έντονα τα ταξίδια σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Μολδαβία, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα ισχύει ισχυρή σύσταση αποφυγής ταξιδίων των Αυστριακών σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.

«Βιώνουμε όλο και περισσότερες μεταφορές μολύνσεων από το εξωτερικό και ως εκ τούτου γίνεται η επείγουσα έκκληση να μην ταξιδεύει κάποιος  σε αυτές τις χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ είναι γνωστό ότι στην Αυστρία εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση 14ήμερης καραντίνας για τους επιστρέφοντες από χώρες για τις οποίες υπάρχει ταξιδιωτική προειδοποίηση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι όποιος παραβιάζει την υποχρέωση αυτή διαπράττει σοβαρή παράβαση και διακινδυνεύει πρόστιμο ως 1.450 ευρώ, ενώ εκείνοι που έχουν θετικό τεστ και σπάσουν την καραντίνα διαπράττουν ποινικό αδίκημα και πρέπει να αντιμετωπίσουν σημαντικά πιο αυστηρές ποινές.

Ο κ. Κουρτς ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν επίσης αυστηρότεροι έλεγχοι στις επιβαλλόμενες διατάξεις και διπλασιασμός των συνοριακών ελέγχων στα ανατολικά, όπου θα αναπτυχθούν 1.800 αστυνομικοί, και  «ειδικότερα, θα ελέγχονται οι επαναπατριζόμενοι από τα Βαλκάνια».

Οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις ισχύουν αμέσως, ενώ οι αυστηροί κανόνες εισόδου τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τη Μολδαβία, χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι εκεί εφαρμόζονται ήδη τώρα οι περιοριστικοί κανόνες για τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλενμπεργκ, προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής των προϋποθέσεων  εισόδου από την Κροατία, υπάρχει όμως σαφής σύσταση στους Αυστριακούς να μη μεταβούν στα Δυτικά Βαλκάνια, από τα οποία περίπου 530.000 άνθρωποι με οικογενειακές ρίζες στις χώρες αυτές ζουν σήμερα στην Αυστρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή