Ενας νεο-φιλόσοφος στη Μόρια

Ενας νεο-φιλόσοφος στη Μόρια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο του Μπερνάρ-Ανρί Λεβί για τη Μόρια που δημοσιεύθηκε στο «Παρί-Ματς» και αναδημοσιεύθηκε στην «Κ» της περασμένης Κυριακής. Ο κ. Λεβί δεν είναι απλώς μέλος της φυλής των επωνύμων. Είναι και ένας δραστήριος πολίτης της δημοκρατίας ο οποίος ξέρει να αξιοποιεί την εμβέλεια του ονόματός του για να σώσει τον κόσμο. Ενας Βαρουφάκης της φιλοσοφίας που μιλάει γαλλικά και διαθέτει πλούσια κόμη. Το 1994 είχε συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τον σχηματισμό που ονομαζόταν «Η Ευρώπη αρχίζει στο Σεράγεβο». Αργότερα ο θρύλος μεταφέρει πως παρότρυνε τον Σαρκοζί να επέμβει στη Λιβύη με στόχο να την απαλλάξει από την τυραννία του Καντάφι και να την παραδώσει στους σημερινούς φύλαρχους. Τελευταία ασχολείται με το θέατρο. Εγραψε και ερμηνεύει ένα κείμενο που ονομάζεται «Αναζητώντας την Ευρώπη» το οποίο και έχει περιφέρει σε καμιά εικοσαριά πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Δεν του φτάνει ο Βαρουφάκης. Θέλει και Πελεγρίνη. Πάνω απ’ όλα όμως είναι Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, φιλόσοφος και άνθρωπος. Είναι ευαίσθητος και δεν αντέχει την ανθρώπινη δυστυχία. Ως εκ τούτου επισκέφθηκε τη Μόρια και επιδαψίλευσε το κοινό του με την οδύνη που εισέπραξε.

Οτι είναι φιλόσοφος, και δη γαλλικής κοπής, το διαπιστώνει κανείς από τις συχνές αναφορές του στην αρχαιότητα. Η Λέσβος, το νησί του Λόγγου, οι γυναίκες «Ερινύες ή κάποιες θεότητες της καταιγίδας απ’ τον Ομηρο ή τον Ησίοδο»; Ωραίο ακούγεται αλλά ποιες είναι αυτές οι θεότητες; Ο Καστοριάδης και ο Βιντάλ-Νακέ έλεγαν ότι όταν μιλάει για την αρχαιότητα λέει ό,τι του κατέβει. Δεν αμφιβάλλω ότι είδε όσα περιγράφει. Η Μόρια είναι μια ανθρώπινη χωματερή, ένα αίσχος. Ομως, η εντιμότητα της περιγραφής εξαρτάται από την οπτική γωνιά. Και στο αφήγημά του ο φιλόσοφος ό,τι περιγράφει το βλέπει από την πλευρά των μεταναστών. Η Λέσβος είναι ωραίο νησί, όπως παραδέχεται, όμως κατοικείται από φασίστες. Τους συνάντησε στο γραφείο του περιφερειάρχη, ψαράδες, έμποροι, καθηγητές, συνταξιούχοι, όλοι οι «επιφανείς» σημειώνει. «Εχουν στο μυαλό τους μόνον τους μετανάστες» – πώς θα γλιτώσουν από τους μετανάστες. Τι λέει ο φιλόσοφος; Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι; Ναι είναι. Γιατί απλούστατα είναι φασίστες. Ετσι τους αποκαλεί χωρίς εισαγωγικά.

Οποιος θέλει να καταλάβει πώς βλέπει ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών ελίτ τη μετανάστευση οφείλει να διαβάσει το άρθρο. Είναι ένα μελό όπου αγνοί άνθρωποι που ονειρεύτηκαν την Ευρώπη, κλείνονται σε ένα στρατόπεδο σε έναν τόπο που τον κατοικούν φασίστες. Αυτοί οι τελευταίοι έχασαν την αγνότητά τους και λησμόνησαν τις παραδόσεις τους. Αρα δεν ενδιαφέρουν τον νέο-φιλόσοφο. Διότι ως γνωστόν, οι νέο-φιλόσοφοι σε αντίθεση με τους παλιούς δεν αναρωτιούνται. Απλώς ξέρουν την απάντηση. Ενα άρθρο, ακτινογραφία της ευρωπαϊκής παράνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή